Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Peter Ribič in dr. Sabina Šegula (foto: Rok Mihevc)
Peter Ribič in dr. Sabina Šegula

Baziliko sv. Petra ob božiču krasita tudi Slovenca

Cerkev na Slovenskem | 24.12.2014, 09:37 Marta Jerebič

Pri božični krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu letos že drugo leto zapored sodelujeta učitelja iz Biotehničnega centra Naklo, Sabina Šegula in Peter Ribič. Strokovnjaka sta v Vatikan pripotovala v nedeljo, baziliko pa skupaj z vatikanskimi vrtnarji krasita od ponedeljka. Nared bo do polnočnice, ki jo bo drevi daroval papež Frančišek.

Učitelja sta leta 2011 začela sodelovati pri velikonočnih krasitvah v Vatikanu, lani pa sta bila prvič povabljena tudi za božič. In letos so ju povabili znova.

Njuno delovanje v Vatikanu je mogoče spremljati na strani biotehniškega centra Naklo na Facebooku, kjer objavljata fotografije. Glede na objavljeno, je njun delavnik pester. V ponedeljek sta skupaj z vatikanskimi vrtnariji izdelovala podlage iz srebrne jelke, z dekorativnim dodatkom kleka in paciprese, ki so jim na koncu dodali zlat evkaliptus in storže. Temu naj bi zatem dodali še cvetje.

Učitelja sta se na krasitev v Vatikanu pripravila že v domovini. Tako sta pred odhodom skupaj z dvema dijakinjama v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata na Rodici pri Domžalah izvedla demonstracijski prikaz krasitve ter uporabila materiale, ki so jima na voljo tudi v Vatikanu.

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...