Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Praznično v Sveti deželi

Svet | 24.12.2014, 15:02 Marjana Debevec

Na poseben način božično sporočilo odmeva v krajih Jezusovega rojstva. V Sveti deželi, ki jo je sicer v preteklem letu pretresalo krvavo nasilje, so božično praznovanje začeli že dopoldne s tradicionalno procesijo od Jeruzalema do Betlehema. Tam so slovesno sprejeli latinskega patriarha Fouada Twala, ki bo nato v baziliki Jezusovega rojstva daroval polnočnico. Tradicionalno se je udeležijo predstavniki oblasti, predstavniki diplomatskega zbora in številni tuji romarji.

V Betlehemu je 24. december dan pričakovanja in veselja. Najprej je na vrsti slovesen vhod jeruzalemskega patriarha Fouada Twala. Praznično vzdušje pričarajo predvsem številni skavti iz vse Palestine.

Patriarha Twala nato sprejmejo tamkajšnji frančiškani, ki so varuhi votline Jezusovega rojstva. Priprava na polnočnico se v cerkvi sv. Katarine začne že ob 22. uri. Po stari praksi gredo verniki v Sveti deželi trikrat k sveti maši. Tudi letos se bodo številni verniki peš odpravili iz Betlehema v Jeruzalem in nato spet nazaj v Betlehem, kjer bo še dnevna praznična sveta maša.

Jeruzalemski patriarh Fouad Twal je v tradicionalni božični poslanici spregovoril o letu, ki se izteka. Po njegovih besedah je prineslo najboljše in najslabše čase. Kot izredna cerkvena dogodka je izpostavil obisk papeža Frančiška meseca maja in napoved kanonizacije dveh Palestincev. „Ta lepa dežela, v kateri živimo, lahko torej Cerkvi in svetu da tudi svetnike, ne pa samo nasilja, terorizma in brezposelnosti“, je poudaril.

Negativne oznake pa je bilo deležno nasilje v Sveti deželi in vojni spopadi na območju Gaze. „Žal se je naše ljubljeno sveto mesto Jeruzalem znova znašlo v krvi in solzah“, v poslanici poudarja jeruzalemski patriarh. Po n jegovih besedah si nihče ne želi verskih razprtij, kajti naloga Jeruzalema je, „da igra vlogo mesta miru in medverskega sožitja“.

Patriarh politični vodstvi v Izraelu in med Palestinci poziva k nadaljnjemu iskanju rešitve. Obenem pa poudarja tudi odgovornost mednarodne skupnosti kot posrednice v pogajanjih. Povejmo še to, da je v nedeljo patriarh Twal pred božičnimi prazniki tradicionalno obiskal župnijo v Gazi.

Tudi kustos Svete dežele, pater Pierbattista Pizzaballa je ob prazniku Jezusovega rojstva napisal poslanico vernikom. V njej ne skriva, da so razmere v Sveti deželi težke. „Zavedamo se, da ne bomo spremenili usode sveta. Ne bomo rešili problemov naših narodov, ki so razdeljeni. Nihče pa nam ne more preprečiti, da jih ne bi ljubili in da si v svojem okolju ne bi prizadevali za pravico.“ Prepričan je v naslednje: „Nihče nam ne more odvzeti dostojanstva, nihče nam ne more vzeti ljubezni in upanja, ki je bilo izlito v naša srca in ki ne razočara“, še poudarja p. Pizzaballa.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...