Alen SalihovićAlen Salihović
Obama in papež Frančišek (foto: Rome Reports)
Obama in papež Frančišek

Vatikan zadovoljen ob vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Kubo in ZDA

Svet | 19.12.2014, 10:38

Sveti sedež je v izjav ob obnovitvi političnih odnosov med Združenimi državami Amerike in Kubo izrazil zadovoljstvo ob zgodovinski odločitvi obeh vlad, "da bosta obnovili diplomatske odnose z namenom, da bi vi interesu obojnih državljanov presegli težave, ki so zaznamovale njuno nedavno zgodovino."

V izjavi je izpostavljena dosedanja dejavnost Svetega sedeža za ponovno vzpostavitev pogovora med državama. Posebej je omenjeno, da je sveti oče Frančišek nedavno pisal tako predsedniku Kube kakor predsedniku ZDA. Povabil ju je k dokončni rešitvi skupnih humanitarnih vprašanj, na primer vprašanja političnih zapornikov in k začetku novega obdobja v odnosih med državama, poroča Radio Vatikan.

Poleg tega so v mesecu oktobru na Svetem sedežu sprejeli delegaciji tako ene kot druge države. Sveti sedež je ponudil svojo pomoč za ponovno vzpostavitev meddržavnih odnosov. Obenem Sveti sedež zagotavlja, "da bo še nadalje podpiral pobude obeh narodov za utrjevanje bilateralnih odnosov in za zagotavljanje dobrobiti njunih prebivalcev."

Nadškof v Miamiju, mons. Thomas Wenski, je ob tej priliki prav tako podal posebno izjavo. V njej poudarja vlogo papeža Frančiška v procesu ponovne vzpostavitve političnega pogovora med ZDA in Kubo. Sveti oče je veliko pri prispeval k spremembi igre v napetih odnosih med obema državama. Storil je prav to, kar je papeževa naloga: Zgradil je most in spodbudil mir.

"Cerkev na Kubi je vedno nasprotovala gospodarski zapori proti Kubi, saj so bili zaradi njega prizadeti nedolžni ljudje, ne pa povzročitelji. Tudi Cerkev v Združenih državah Amerike je Cerkev na Kubi v tem podpirala," je zapisano v izjavi nadškofa Wenskija. Nadškof je izrazil upanje, da se bo začeti pogovor vse bolj nadaljeval v smer vzpostavljanja demokracije in spoštovanja človekovih pravic. Iskati je treba napredek, ne pa propad Kube. "Kuba potrebuje spremembo, a pristanek mora biti mehak, se pravi, sprememba mora prinesti mir in upanje za ljudi na Kubi," je prepričan Thomas Wrenski, nadškof v Miamiju.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...