Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Drama v šoli v Pakistanu (foto: CTV/AP)
Drama v šoli v Pakistanu

Pakistan pretresel grozljiv napad na šolo, življenja izgubili številni otroci

Svet | 16.12.2014, 15:25

Pakistan je pretresel grozljiv napad, ki je zahteval številna otroška življenja. Odgovornost zanj je prevzela ena od talibanskih skupin. Trdi, da gre za maščevanje za vojaško ofenzivo v Severnem Vaziristanu, ki jo je pakistanska vojska sprožila junija. Obsodbe napada se vrstijo iz številnih delov sveta.

V šolo v Peševarju, ki je pod okriljem vojske, so vdrli oboroženi moški, ki so bili oblečeni kot varnostniki. Sledilo je streljanje, življenje je izgubilo približno 130 ljudi, med žrtvami so večinoma otroci. Številni so ranjeni, najmanj 25 jih je v kritičnem stanju. V času napada naj bi bilo v poslopju 500 učencev in učiteljev.

S skrajneži so se spopadle varnostne sile, ki so obkolile šolo. Ubile so vseh šest napadalcev in zdaj preiskujejo poslopje, saj so talibanski borci v njem podtaknili eksplozivna sredstva. Pripadniki posebnih enot so rešili več kot deset učiteljev in učencev.

Ob koncu operacije je bil v mestu premier Navaz Šarif. Napad je označil za nacionalno tragedijo, ob tem je poudaril, da bo pakistanska vojska vseeno nadaljevala ofenzivo na severozahodu države. Opozicijski voditelj Imran Kan je dejal, da gre za barbarsko dejanje.

Talibani so vseskozi napovedovali maščevanje, izvedli so že več napadov na varnostne sile, vojaške postojanke in oporišča ter letališča. Civilne tarče so bile redke. Da je treba današnji napad na nedolžne ljudi najostreje obsoditi, so bili jasni predstavniki islamskih gibanj v Pakistanu. Duhovnik škofije Peševar Arshad John je medtem izrazil solidarnost z žrtvami in njihovimi svojci. Zaradi izgube mladih življenj žaluje tudi Cerkev v sosednji Indiji. To je za agencijo AsiaNews povedal nadškof v Bombaju, kardinal Oswald Gracias, ki je tudi predsednik zveze azijskih škofovskih konferenc. V tej spirali nesmiselnega nasilja, kot je dodal, izreka sožalje vsem, ki trpijo. Na predvečer večdnevne priprave na božič bodo v njegovi državi molili za mir.

Oglasil se je tudi indijski notranji minister Rajnat Singh. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da je napad razkril pravi obraz terorizma. Indijski premier Narendra Modi je menil, da gre za strahopeten napad ter nesmiselno in okrutno dejanje. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je poudaril, da je ubijanje nedolžnih otrok popolnoma nemuslimansko in nečloveško dejanje. "Z besedami ni mogoče izraziti sramotnosti takega napada na otroke v šoli," je poudaril francoski predsednik Francois Hollande. Oglasila se je tudi pakistanska borka za pravico deklic do izobraževanja, Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzaj. Kot je dejala, ji je nesmiseln in hladnokrven napad strl srce. Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je pozval Pakistance, naj se ne odpovejo upanju. Napad so obsodile ZDA in Organizacija islamskega sodelovanja.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...