Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vse več prebivalcev Evropske unije umira za rakom

Evropska Unija | 14.12.2014, 13:46

V Evropski uniji je leta 2011 za rakom umrlo milijon 281 tisoč ljudi. To je več kot četrtina vseh smrti. Po podatkih evropskega statističnega urada je Slovenija je z nekaj več kot 31 odstotki med tistimi članicami, kjer je ta bolezen med najpogostejšimi vzroki smrti. Med vrstami je bil tako v vsej povezavi kot tudi pri nas najbolj smrtonosen pljučni rak.

V zadnjih desetih letih se je skupno število smrti v Evropski uniji zmanjšalo za pol odstotka, a število smrtnih primerov zaradi raka se je povečalo za več kot 6 odstotkov. Evropski poslanec Lojze Peterle je prepričan, da gre za civilizacijsko bolezen, po njegovem se jo da na tak način preprečevati in zdraviti. "Če bi živeli drugače, če bi se več ljudi odločalo za zdrav življenjski stil, za zdravo hrano, dobre odnose, več gibanja, manj alkohola in čim manj tobaka, ne bi govorili o takem porastu," je Peterle, ki je sam premagal to bolezen, povedal v pogovoru za naš radio. Kot je dodal, rak ni le problem bolnikov, ki se soočajo z njim, ampak tudi problem družbe in posledično politični problem.

Peterle v Evropskem parlamentu vodi skupino za boj proti raku, poudaril je, da je treba stopiti skupaj, po njegovih besedah je najboljša naložba preventiva. "Treba bo delati z zdravimi, treba bo začeti delati z mladimi. Gledati bomo morali na to, da ne večamo števila bolnikov. Čim več bomo dali v preventive, več bomo prihranili pri kurativi, ki je nedvomno dražja."

Največji delež smrti zaradi raka so leta 2011 zabeležili na Nizozemskem, takoj na drugem mestu je Slovenija. Najnižja smrtnost za rakom je bila v Bolgariji. Peterle meni, da lahko evropski poslanec na različne načine bistveno prispeva k temu, da se v državi, iz katere prihaja, nekaj naredi. Ker so za zdravje pristojne članice same, povezava ne more sprejemati zakonodaje na ravni vse osemindvajseterice, a lahko pomaga spodbujati razvoj dobrih praks. "Vse, česar ne more narediti neka članica sama, mora delati kot podporen ukrep Evropska unija." Predvsem je pomembno, tako Peterle, da povezava pokaže politično voljo, da želi stati na strani svojih državljanov, tudi ko gre za boj proti raku.

Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...