Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jaslice pred Svetim Vidom v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Jaslice pred Svetim Vidom v Clevelandu

Božič v Clevelandu

| 27.12.2014, 20:19 Matjaž Merljak

O pripravi na božič in božičnem praznovanju pri Svetem Vidu in Mariji Vnebovzeti v Clevelandu smo se pogovarjali s Tonetom Ovsenikom. Povedal nam je, da je slovensko petje še vedno bistven element božičnega praznovanja.

Letošnji advent v Clevelandu je med slovensko skupnostjo zaznamoval odhod škofa Edwarda Pevca, ki je v večnost odšel na drugo adventno nedeljo. Pri pogrebni sveti maši v stolnici sv. Janeza Evangelista so sodelovali tudi slovenski rojaki.

Rojaki so se na sveti večer zbrali v slovenskih cerkvah Marije Vnebovzete in Svetega Vida. Cerkvi nista bili tako polni kot pred leti, saj se mladi zaradi služb tudi izseljujejo. Veliko se jih za praznike vrne domov. V obeh cerkvah je maše tako na sveti večer kot na božični praznik odlikovalo lepo slovensko petje, prav tako so bile povsod lepo pripravljene jaslice.

Božični zbor pod vodstvom Janeza Sršena je imel v petek koncert pri Svetem Vidu, v nedeljo po vsefarni maši ob 10.00 pa še pri Mariji Vnebovzeti. Z vajami se na koncert začnejo pripravljati meseca oktobra. Zboru se vsako leto nekaj članov pridruži na novo, nekaj se jih poslovi, program pa je vsako leto drugačen.

K slovenski pripravi na božič sodi tudi Miklavževanje, ki sta ga pripravili obe slovenski šoli, slovenskega silvestrovanja pa letos v Clevelandu ne bo.

Božiča v Clevelandu pa ni brez slovenske potice. Zanimanje za pripravo kažejo tudi mlajše gospodinje, ki želijo ohranjati tradicijo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...