Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Sergij Pahor (foto: slomedia.it)
Sergij Pahor

Šola in manjšine

| 24.12.2014, 07:46 Matjaž Merljak

Tema 13. strokovno-znanstvenega posveta Ko ni več meja je bila Meje slovenskega kulturnega prostora. O sedanjem stanju in prihodnosti kulturnega prostora je spregovoril tudi Sergij Pahor. Predstavil je povezanost šole in manjšine na tržaškem.

Pahor, je na posvetu, ki ga je Svetovni slovenski kongres pripravil v torek, 25. novembra 2014 v svojih prostorih v Ljubljani, začel s tem, da v Sloveniji premalo vemo o manjšini, a to ne le med preprostimi ljudmi, tudi na visoki ravni.

Nato je navedel, da se ozračje v manjšinskem prostoru izboljšuje. Manjšina je sicer zaradi nenehnih pogajanj za svoje pravice in naprezanja za iskanje rešitev utrujena. Zaščitni zakon, ki so ga dobili pred 13-imi leti ne živi. Priznal je šolstvo v Benečiji in Reziji, a že ob nastanku z zakonom niso bili zadovoljni in niso niti danes. Kljub temu se je ozračje v Trstu po Pahorjevih besedah izboljšalo. Nekoč je bilo ljudi sram priznati slovenske korenine, danes pa se Italijani učijo slovenščine, ker to po eni strani potrebujejo zaradi službe, po drugi strani pa zaradi zanimanja. Tudi glavni italijanski dnevnik v mestu se je demokratiziral, prej je bil načelno protislovensko spremenjen.

Ekonomsko stanje v manjšini, ki sicer ni politično enotna, ni slabo, a se slabša. Italijanska država njenim ustanovam že dvajset let namenja isto višino sredstev, slovenska se zmanjšujejo. Društva delujejo, a ideološko so razdeljena še iz časa komunizma.

Šola je tisti del skupnega življenja, ki zagotavlja identiteto in narodno zavest. Leta 1945 so dobili enojezično šolo z italijanskim šolskim programom, učni jezik je absolutno slovenski. „To nas rešuje,“ pravi Sergij Pahor. Ponekod šola pritegne tudi neslovenske družine, a tako kakovost pouka slovenščine pade, saj otroci nimajo jezikovne podlage. Znanje materinščine je namreč odvisno od vsakodnevnega življenja.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.