Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Tanja Rebula, Alenka Rebula Tuta, župan Roberto Cosolini. (foto: slomedia.it)
Tanja Rebula, Alenka Rebula Tuta, župan Roberto Cosolini.

Alojz Rebula prejel srednjeveški pečat mesta Trst

| 16.12.2014, 19:08 Matjaž Merljak

Tržaški župan Roberto Cosolini je na posebni slovesnosti, ki je danes potekala na tržaški občini, tržaškemu Slovencu, prof. Alojzu Rebuli za velike zasluge, ki jih ima na kulturnem in umetniškem področju kot tudi za profesorski poklic na slovenski šoli, podelil visoko mestno odlikovanje. Rebula tako sledi rojakom oz. organizacijam, ki so tovrstna priznanja že prejeli v preteklih letih: Boris Pahor, Dušan Jakomin ter Zveza cerkvenih pevskih zborov.

Kot poroča portal Slomedia.it, sta se krajše, toda prisrčne slovesnosti ob Rebulovih hčerkah Alenki z možem in Tanji med drugimi udeležila tudi tržaški občinski odbornik Edi Kraus in tržaški občinski svetnik Igor Švab ter manjša množica ljudi, med katerimi sta bila med drugimi predsednik SSO Drago Štoka in vodja urada za slovenske šole pri deželnem šolskem uradu Igor Giacomini. Odlikovanca zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo.

Župan Cosolini je dejal: "Pri tovrstnih nagradah gre za priznanje in oddolžitev osebam, ki so veliko storile za naše mesto na različnih področjih ... Alojz Rebula, profesor in literat, ima veliko zaslugo, da je s svojimi deli velik interpret slovenske kulture, ki je del kulturnega bogastva našega teritorija in naše skupnosti ter pričevalec tragedij in dramatičnih dogodkov v preteklem stoletju v naših krajih. Gre pa tudi za izjemno figuro vzgojitelja, saj je bil dolgoletni višješolski profesor, ki je svojim dijakom tudi preko svojih izkušenj vnašal slovenski jezik, kulturo, zgodovino. Trst se mu zato zahvaljuje, ga pozdravlja in mu podeljuje odlikovanje ter želi tako tudi priznati celotno kulturno bogastvo naše skupnosti, ki ga še kako potrebujemo, da lahko gradimo boljšo prihodnost," je po poročanju Slomedia.it zaključil župan Cosolini.

Rebulova hči Alenka je prebrala očetov pozdrav, ki ga objavlja Slomedia.it.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.