Alen SalihovićAlen Salihović
Minister Žmavc na obisku pri Domu (foto: dom.it)
Minister Žmavc na obisku pri Domu

Minister Žmavc obiskal Videmsko pokrajino

| 12.12.2014, 08:55 Matjaž Merljak

Minister Žmavc je bil 9. in 10. decembra 2014 na delovnem obisku pri manjšini v Videmski pokrajini. Srečal se je s predstavniki slovenskih društev in ustanov tega področja.

Kot so sporočili z Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, je bil minister Žmavc najprej v Špetru, kjer si je ogledal dvojezično šolo. Eni od ustanoviteljic in dolgoletni ravnateljici Živi Gruden se je zahvalil za njen trud, ki ga je vložila v to za beneške Slovence prepotrebno ustanovo. Izrazil je vso podporo prizadevanjem za vzpostavitev dvojezične šole kot temelja ohranitve slovenskega jezika in kulture naroda, ki je v kraju zgodovinsko prisoten, pa tudi v Tipani in Bardu.

V Špetru se je srečal s pokrajinsko predsednico Slovenske kulturno gospodarske zveze Luigio Negro in pokrajinskim predsednikom Sveta slovenskih organizacij Giorgiem Banchigem. Obiskal je Inštitut za slovensko kulturo v Špetru, ki predstavlja enega najpomembnejših kulturnih centrov Nediških dolin.

Minister se je sestal z načelnikom Upravne enote Tolmin Zdravkom Likarjem, ki predstavlja s svojo zavzetostjo zgled čezmejnega sodelovanja in povezovanja slovenskega naroda v različnih projektih.

Minister Žmavc v Bardu
Minister Žmavc v Bardu © USZS

Minister Žmavc je obiskal župnika Trapa
Minister Žmavc je obiskal župnika Trapa © USZS
Na sedežu Kulturnega društva Ivan Trinko so ministru predstavili delovanje društva, Glasbene matice, zadruge Novi Matajur in Zveze slovenskih izseljencev – Slovenci po svetu, seznanil se je z delovanjem Kmečke zveze v Čedadu in Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, v Bardu si je ogledal Etnografski muzej in cerkev, v Ukvah v Kanalski dolini se je srečal s predstavniki Slovenskega kulturnega središča Planika in Združenja Don Mario Černet, obiskal pa je tudi tamkajšnjega župnika Maria Gariupa in starše otrok, ki obiskujejo pouk slovenščine, v Žabnicah se je srečal z monsignorjem Dionisiem Mateucigom, ki oskrbuje duhovno središče na Svetih Višarjah, ogledal si je tudi novo nastajajoče duhovno središče, ki ga gradi goriški duhovnik Marjan Markežič.

Minister Gorazd Žmavc je svoj dvodnevni obisk zaključil v Ziljski dolini, kjer se je župniku Stanku Trapu, letošnjemu dobitniku Tischlerjeve nagrade, zahvalil za njegovo delo pri ohranjanju slovenstva, Slovenci Ziljske doline pa so ministru pripravili tudi krajši kulturni program.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...