Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Nastop FS Maribor na 59. Slovenskem dnevu v Argentini (foto: Marko Čeč)
Nastop FS Maribor na 59. Slovenskem dnevu v Argentini

FOTO 59. Slovenski dan v Argentini

| 09.12.2014, 08:07 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost v Argentini je praznovala svoj letni Slovenski dan, to je osrednji praznik slovenske skupnosti. Letos je sovpadal z 62. obletnico Hladnikovega doma. Za ta dan so si tudi izbrali geslo: »Z zvestim srcem življenju naproti«.

Že nekaj dni pred »našo« nedeljo, 16. novembra 2014, smo se umirili. Vremenske napovedi so prerokovale lepo vreme in vsi, organizatorji in obiskovalci, smo si oddahnili. Dan je bil res izredno lep: sinje južno nebo in pomladno sonce v vsej svoji veličini.

Rojaki so se začeli zbirati zgodaj. Nekateri kar v cerkvi Marije Kraljice, formalni zastopniki pa v prostorih Doma, od koder so v sprevodu odšli k službi božji. Z zastavonoši naših domov na čelu so vstopili v svetišče.

Sveto mašo je daroval krajevni župnik g. Jože Bokalič CM. Zelo lepo število rojakov je sledilo obredu. Petje je vodil in občasno izvedel posebne vložke mešani zbor lanuških in karapačajskih pevcev, ki jih vodi g. Andrej Jan. V cerkvenem nagovoru je mašnik, v luči evangelija o talentih, navezal misel tudi na obletnico krajevne skupnosti in sploh slovenske skupnosti v Argentini. Nismo zakopali talentov, temveč jih bogato pomnožili. Da bi na tej poti vztrajali tudi v prihodnje.

Sveta maša v cerkvi Marije Kraljice
Sveta maša v cerkvi Marije Kraljice © Marko Čeč

Po maši smo se zbrali v Domu, kjer so nam Lanuščani najprej postregli z zajtrkom. Ob vstopu je vsak obiskovalec prejel spominsko nalepko, pa tudi program obletnice in dneva, umetniško delo Monike Urbanija.

Sledil je obred dviganja zastav. Zapeli smo najprej argentinsko, nato slovensko himno, medtem ko sta predsednik krovne organizacije Zedinjene Slovenije Franci Žnidar, in predsednik Hladnikovega doma Vinko Glinšek, dvignila obe narodni zastavi. Po dvigu zastav so se vsi navzoči pomaknili v dvorano. Kot del praznovanja domače obletnice je bila na programu igra »Snubač« v izvedbi gledališke skupine Slovenske vasi v režiji Danija Grbca.

Dodobra smo se nasmejali in bili nared za kosilo, ki so ga pripravile domače kuharice, postregli pa pridni mladi. Dovolj časa je bilo tudi za pogovor in izmenjavo vtisov in mnenj.

Predsednik Hladnikovega doma Vinko Glinšek, predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar, veleposlanik Tomaž Mencin in recitatorka Mirjam Goljevšček
Predsednik Hladnikovega doma Vinko Glinšek, predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar, veleposlanik Tomaž Mencin in recitatorka Mirjam Goljevšček © Marko Čeč

Medtem je Hladnikov dom žarel! Po eni strani ob toplini sonca, po drugi pa od sreče in veselja ob slavju obletnice in slovenskega dne. Postopoma so prihajali novi obiskovalci, ki so prihiteli na popoldanski program.

Celoten potek prireditve se je razvijal na prostem, za kar je bil ob steni igrišča Hladnikovega doma postavljen oder. Program sta povezovala sta ga. Luciana Servin in Janko Šmalc. Najprej sta pozdravila častne goste na tej prireditvi. To so bili: veleposlanik RS v Argentini g. Tomaž Mencin; predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar in gospa; poddelegat dušnih pastirjev g. Franci Cukjati; nato pa vsi predsedniki bratskih domov in organizacij.

Sledila sta pozdrav domačega predsednika Vinka Glinška in nagovor predsednika Zedinjene Slovenije Francija Žnidarja. Nato je povzel besedo veleposlanik Tomaž Mencin, ki je pohvalno ocenil delo skupnosti, iz katere izžareva ljubezen do narodnih izročil.

Sledil je slavnostni govor, ki ga je podal prof. Martin Sušnik.

Pevska skupina Aluminé
Pevska skupina Aluminé © Marko Čeč

Kulturni program je slonel na besedi, pesmi in plesu. Pri zamisli povezave sta sodelovali Luciana Servin Čeč in Mirjam Goljevšček. Izhodiščna misel je bilo vprašanje: »Ali po 65. letih življenja v Argentini še zagotavljamo, da smo Slovenci? Mi, ki smo se rodili izven slovenskih meja? Mi, ki smo si ustvarili domove na 'tujih' tleh? Ali še vedno pripadamo slovenskemu narodu?« Besedilo je napisala Mirjam in tudi, med točko in točko, občuteno in dovršeno recitirala odlomke Gregorčičeve pesmi »Naš čolnič otmimo«.

Nastopi pa so se vršili po predvidenem programu. Najprej je nastopila folklorna skupina Maribor iz Carapachaja. Sledilo je petje skupine Aluminé s Pristave. Poleg lepega podajanja je treba priznati še zavestnost in hladnokrvnost, saj je že pri prvi pesmi odpovedal zvok in so dokončale »a capella«.

Dinamični Kilómetro 43
Dinamični Kilómetro 43 © Marko Čeč

Nepredvideno je namreč zmanjkalo elektrike, kar je v dandanašnji Argentini zelo običajno. Vse priznanje torej Hladnikovemu domu, ki je imel pripravljen generator. Vključili so ga in po polurnem »odmoru« se je program nadaljeval. Da se je vrnilo tudi navdušenje publike, je bila velika zasluga pop orkestra »Kilómetro 43« ki je dinamično in popolnoma sproščeno podal pet komadov. Kulturni del je zaključila skupina »Mučačas«, pod vodstvom prof. Lučke Marinčič Kastelic.

Vsi nastopajoči so želi navdušeno odobravanje, ki se je ponovilo ob končnem skupnem nastopu na odru.

Sanmartinske Mučačas
Sanmartinske Mučačas © Marko Čeč

Sledile so zahvale nastopajočim in sodelavcem, pa tudi onim, ki so dopoldan sodelovali pri pripravi maše, pa še kuharski ekipi in mladim strežnikom.

Ko so gostje že posedali okoli miz in uživali raznovrstne dobrote domove kuhinje (in kleti), se je v vrtenju in ob prijetni glasbi (Baires Polka) zaključil letošnji Slovenski dan in obletnica Hladnikovega doma. Dokaz, da še živimo in gradimo obzorje prihodnosti.

Za »prosto zabavo« je poskrbel Baires Polka
Za »prosto zabavo« je poskrbel Baires Polka © Marko Čeč

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.