Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

KKZ pripravlja Slovenski gledališki praznik

| 05.12.2014, 08:37 Matjaž Merljak

Na praznik Brezmadežne, 8. decembra, bo tudi letos v Celovcu potekal Slovenski gledališki praznik. Tokrat v goste prihaja izvirna slovenska produkcija - muzikal Cvetje v jeseni.

Krščanska kulturna zveza KKZ že od leta 1962 pripravlja Slovenski gledališki praznik. To je edini trenutek v letu, ko je v Mestnem gledališču v Celovcu slovenska predstava. Skoraj vsako leto v več kot petdesetletni zgodovini so v goste povabljeni gledališčniki iz Slovenije. Letos so povabili ustvarjalce muzikala Cvetje v jeseni, ki so ga septembra 2014 premierno uprizorili v ljubljanskih Križankah in pri glasbeni inačici Tavčarjeve povesti so stoječe ovacije postale kar pravilo.

Idilična kmečka povest Cvetje v jeseni avtorja Ivana Tavčarja je najbolj znana ljubezenska zgodba v slovenski književnosti, velja pa tudi za eno najlepših. Po nepozabnem filmu iz leta 1973 s Polde Bibičem in Mileno Zupančič v naslovnih vlogah, z nepozabno glasbo Urbana Kodra in režijo Matjaža Klopčiča je 17. 9.2014 prišel v Križanke, v koprodukciji s Festivalom Ljubljana tudi muzikal (www.cvetje-v-jeseni.si). Z razprodanimi prostori v Križankah in v Španskih borcih je predstavo do danes videlo več kot 8.000 gledalcev, muzikal prepričuje z umetniško in izvajalsko dodelano slovensko zgodbo.

Predstava bo v Mestnem gledališču v Celovcu na sporedu v ponedeljek, 8. decembra 2014, ob 19.30. Vstopnice so na voljo pri Krščanski kulturni zvezi.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.