Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

FUDŠ pripravlja simpozij o mladih zamejcih

| 04.12.2014, 11:43 Matjaž Merljak

Fakulteta za uporabne družbene študije FUDŠ Nova Gorica vabi na simpozij Kako mladi Slovenci v Italiji vidijo svojo prihodnost?, ki bo v ponedeljek, 8. decembra 2014, potekal v veliki predavalnici fakultete na Gregorčičevi 19 v Novi Gorici. S tem želijo mladim dati možnost, da predstavijo svoje vizije in debatirajo o njih ter jih poglobijo, študentom in splošni javnost pa je s tem ponujena možnost, da se pobliže seznani s stanjem mladih v zamejstvu.

Začetek bo ob 16.00, ko bo zbrane pozdravil dekan prof. dr. Matej Makarovič. Uvodni govor bo imel prof. dr. Viljem Černo iz Terske doline. Razmišljal bo na temo Popotnica mlajšim s strani starejših.

Sledili bosta dve okrogli mizi. Prva ima naslov: Slovenska identiteta, jezik in kultura v očeh mladih Slovencev v Italiji. Sodelujejo: Jaruška Majovski (Tržaška & Goriška), Matia Mosenich (Tržaška & Goriška), Igor Černo (Benečija) in Luciano Lister (Kanalska dolina).

Druga okrogla miza ima naslov: Odnos mladih do političnega delovanja slovenske manjšine v Italiji ter boja za spoštovanje manjšinskih pravic. Sodelujejo: Tanja Peric (Slovenska skupnost, Mladi za prihodnost), Barbara Ferluga (Slovenska kulturno gospodarska zveza), Simon Peter Leban (Svet slovenskih organizacij), David Peterin (Demokratska stranka) in Martina Marmai (Mladi Benečani).

Organizacijo dogodka sofinancira Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Udeležba na posvetu je brezplačna. Prosijo, če svojo udeležbo predhodno najavite na elektronski naslov.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...