Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Jaklič pričakuje epilog primera Patria v letu 2015

Slovenija | 27.12.2014, 09:10

Gost zadnje oddaje Spoznanje več, predsodek manj v letu 2014 je bil predavatelj na Harvardu ddr. Klemen Jaklič. V prvem delu oddaje je v luči državnega praznika spregovoril o samostojnosti in enotnosti, v drugem delu pa o primeru Patria. Epilog primera pričakuje v prihodnjem letu in to že na ustavnem sodišču.

Jaklič je v prvem delu oddaje govoril o samostojnosti in enotnosti. Med drugim je poudaril, da je v času osamosvajanja Slovenije med državljani bilo prisotne več enotnosti, ki pa je ponekod bila tudi navidezna. „Očitno, to danes lahko rečemo, je bilo ostro nesoglasje le začasno, delno prikrito s konkretnim ciljem, ki pa si ga je očitno zamišljal vsak po svoje,“ je dejal Jaklič. Meni, da so bila nesoglasja začasno prikrita zgolj zaradi doseganja različnih interesov, a danes smo priča, da so se ta nesoglasja razgalila v vsej svoji moč. „Nesoglasje v slovenski družbi je izjemno. Rekel bi, da mnogo večje kot v ZDA ali v državah zahodne Evrope. Problem je ker ta nesoglasja pri nas v Sloveniji vključuje tudi vizije, ki niso skladne s temeljnimi človekovimi pravicami,“ opozarja in kot primer navaja to, da nimajo vsi ljudje enakih možnosti, v privilegiranem položaju pa je del ljudi iz „predvsem političnega spektra“. Prepričan je, da dokler bomo imeli v družbi elemente, ki nasprotujejo reformam, ki bi stanje neenakih možnosti poskušale sanirati, toliko časa „neke večje enotnosti ne bo in je ne more biti“.

Na vprašanje ali je bilo mogoče v letih osamosvajanja sploh začeti reforme na področju pravosodja je Jaklič dejal, da je to bilo mogoče in da če bi z njimi začeli takrat bi jih do danes že opravili. „Teh reform na področju pravosodja se ni nihče lotih sistematično. Če bi se držali takšnih sistematičnih programov, če bi jih najprej zastavili potem pa se jih držali že od vsega začetka, bi imeli danes visoko delujoč pravosodni sistem in s tem tudi višjo stopnjo, ne samo pravičnosti v družbi, ampak tudi tujih vlaganj, zaupanja v pravo in gospodarsko rasti, ki je seveda predpogoj večje blaginje. Večje blaginje ne moremo doseči brez temeljitejših reform na področju pravosodja,“ je dejal.

Ustava ljudem zagotavlja takšne volitve, ki so svobodne, poštene in enake za vse v politični tekmi

V drugem delu je Jaklič komentiral zadržanja sodbe v primeru Patria in predsednika SDS Janeza Janše. Dejal je, da je takšno odločitev ustavnih sodnikov pričakoval in da je na to, da se bo to zgodilo opozarjal že nekaj mesecev. „Vrhovno sodišče ni upravičilo tistega zelo jasno izraženega zaupanja in pričakovanja ustavnega sodišča iz prve odločbe, da naj na prvo mesto postavi varstvo človekovih pravic.“ „Soglasna odločitev ustavnih sodnikov v tem drugem poskusu potrjuje, da so imeli ti zgodnji znanilci pravice, kot sem jih takrat poimenoval, zelo prav, ko so o tem zaupanju podvomili. Tem zgodnjim znanilcem, so se sedaj ob tovrstnem empiričnem dokazu prezrtja na vrhovnem sodišču neizogibno morali pridružiti tudi ostali člani ustavnega sodišča in od tod izhaja po mojem prepričanju soglasna odločitev ustavnih sodnikov,“ je dejal Jaklič.

V nadaljevanju je še opozoril, da vrhovno sodišče pri svojem odločanju, kljub opozorilom ustavnega sodišča, ni postavilo na prvo mesto ustavno zagotovljenih človekovih pravic. „Niso sodili v skladu z ustavo in človekovimi pravicami,“ je dejal. Na vprašanje o „sanaciji“, če pride do dokončne odprave kazni na ustavnem sodišču je najprej spomnil na zadnje državnozborske volitve: „V tej luči se seveda postavi tudi vprašanje legitimnosti in če hočete celo legalnosti ustavne skladnosti volitev. Ustava ljudem zagotavlja takšne volitve, ki so svobodne, poštene in enake za vse v politični tekmi. Če se izkaže, da je bilo to ustavno jamstvo zaradi kršitve temeljnih človekovih pravic vodilnemu politiko opozicije bistveno okrnjeno, se avtomatična postavi tudi vprašanje ustavne skladnosti takšnih volitev.“ Dodaja še, da popolna sanacija s strani ustavnega sodišča ni mogoča, do nje bo postopoma moralo priti tudi v političnem okolju.

Predavatelj na Harvardu je ob sklepu oddaje izrazil prepričanje, da bo primer Patria razrešen v letu, ki prihaja. „Ja, jaz mislim, da že 2015 in po moji zdajšnji oceni, glede na razpletanje, že na ustavnem sodišču. Če pa tam ne, pa zagotovo na evropskem, v tem primeru pa kasneje kot leta 2015.“

Ddr. Klemen Jaklič bo gost oddaje Spoznanje več, predsodek manj tudi v letu 2015 in sicer četrte petke v mesecu ob 20. uri.

Prisluhnite oddaji.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...