Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava | (foto: ARO)

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

Slovenija | 26.12.2014, 07:36

Na današnji dan pred 24 leti je takratna slovenska skupščina razglasila izide plebiscita o odcepitvi od Jugoslavije, zato danes v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Z osrednjo državno proslavo, slavnostno sejo državnega zbora in mašo za domovino smo državni praznik obeležili že v torek, posamezne proslave pa bodo po državi potekale tudi danes.

Plebiscit, na katerem smo se Slovenci odločili, da se želimo odcepiti od Jugoslavije in živeti v samostojni državi, je potekal 23. decembra 1990. Tedaj se je 93,2 odstotka vseh volivcev odpravilo na volišča, od teh pa jih je 95 odstotkov glasovalo za osamosvojitev Slovenije. Izid plebiscita so razglasili 26. decembra 1990, zato ta dan vsako leto praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Državni praznik smo obeležili že v torek, na prireditvah pred dnevom samostojnosti in enotnosti pa je bilo slišati predvsem pozive k vnovičnemu poenotenju in k prizadevanju za skupno dobro. Predsednik vlade Miro Cerar je na državni proslavi ocenil, da državo imamo, a nas je kriza opozorila, da si jo moramo še enkrat zaslužiti, in sicer tako, da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so nam doslej največjo škodo povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje.

Še pred tem so državni praznik skupaj z visokimi gosti obeležili tudi poslanci na slavnostni seji DZ. Predsednik DZ Milan Brglez je v svojem govoru med drugim dejal, da smo v zadnjih 24 letih dosegli veliko, zdaj pa se zdi, da ne vemo več natančno, kako bi se rešili iz trenutnih razmer.

Tudi danes bodo po državi potekale posamezne proslave, slovenski škofje pa bodo darovali maše za domovino.

Nadškof Zore pri maši za domovino: Treba je preiti k prizadevanjem za skupno dobro

Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore je pred državnim praznikom samostojnosti in enotnosti v ljubljanski stolnici daroval mašo za domovino. Ob tem je v nagovoru opozoril, da moramo zaživeti drugačen odnos do svoje države in domovine ter od zagledanosti v lastne koristi preiti k prizadevanju za skupno dobro.

Škof je v nagovoru slovensko državo primerjal s svetopisemsko pripovedjo o rojstvu Janeza Krstnika. Tako kot je z njegovim rojstvom dozorel čas za prihod Mesija, se je pred 24 leti "čas dopolnil tudi v našem narodu". "Razmere so dozorele in ponudile ugoden trenutek za uresničitev davnih sanj po samostojnosti naroda," je dejal.

Dopolnitev časa je po Zoretovih besedah nekdo moral zaznati. Zato se je zahvalil vsem daljnovidnim in pogumnim možem in ženam "naše domovine, ki so presodili ugodnost trenutka in zmogli v sebi dovolj smelosti in zaupanja vase in v naše ljudi, da so sprejeli potrebne odločitve in naredili korake, ki so vodili k uresničitvi samostojnosti".

Tako kot je rojstvo Janeza Krstnika v deželo prineslo veliko veselje, smo nekaj podobnega po besedah nadškofa ob razglasitvi izidov plebiscita doživljali tudi v Sloveniji.

A nadškof danes opaža, da je veselje, ki je bilo takrat navzoče, izginilo. "V besedah je prevečkrat čutiti razočaranje, občutek prevaranosti, tudi obup in jezo," je dejal in se vprašal, kdo je v srca "praznujočih natočil pelin nejevolje".

Zore krivca vidi v tem, da so po izglasovani samostojnosti Sloveniji pozabili priznati njeno samostojnost tudi njeni prebivalci. "Nekateri so našo domovino hoteli imeti za svojo. Hoteli so z njo razpolagati, ji gospodovati, biti njeni lastniki ... Ne vem, če so se je kdaj zares veselili, če so jo v resnici spoštovali in ji dovolili biti to, kar naj bi bila," je opozoril.

Zato je vse povabil k spreobrnjenju, "v katerem bomo kot posamezniki zaživeli drugačen odnos do svoje države in svoje domovine". "V tem procesu bomo od jaz prešli k mi, od moja k naša, od sebičnosti k solidarnosti, od zagledanosti v svoje koristi v prizadevanje za skupno dobro," je dejal in pozval k božjemu blagoslovu nad državo.

Maše za domovino so se udeležili nekateri vidni predstavniki družbeno-političnega življenja. Med njimi predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik DS Mitja Bervar, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, predsednik SDS Janez Janša in predsednica NSi Ljudmila Novak. Mašo so začeli s slovensko in evropsko himno.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.