Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Gorenak o montiranem procesu zoper Janšo

Slovenija | 23.12.2014, 13:50 Marjana Debevec

Parlamentarna mandatno-volilna komisija se je na zaprtem delu seje seznanila z obvestilom ljubljanskega okrožnega sodišča o uvedbi kazenskega postopka zoper poslanca SDS Janeza Janšo. Državnemu zboru bo predlagala, da Janši ne podeli imunitete.

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je v izjavi za medije po seji poudaril, da lahko državni zbor podeli imuniteto v povezavi z izrečenimi besedami v državnem zboru. Zoper prvaka opozicije Janeza Janšo pa potekajo drugi postopki, ki po njegovih besedah nimajo povezave z državnim zborom. Zato ni nobenega razloga, da bi Janši podelili imuniteto, meni Möderndorfer. Ali gre za postopek v primeru Trenta, ni želel razkriti, saj je bila na obravnavanem gradivu oznaka tajno.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je v izjavi za javnost, da so v stranki bili vedno proti temu, da se komurkoli podeli imuniteto in to velja tudi za primer Janše. Zato te po njegovih besedah Janša tudi ni zahteval. Pojasnil pa je, zakaj so sejo poslanci SDS zapustili: »ker gre za nov politični montiran proces zoper predsednika SDS Janeza Janšo in ker je današnje odločanje na seji Mandatno volilne komisije del tega montiranega političnega procesa, smo morali kljub našemu načelnemu stališču, da ne podpiramo imunitete proti nikomur sejo zapustiti

Gorenak je spregovoril tudi o finančni preiskavi zoper Janšo ter o primeru zemljišča v Trenti. »Obtožba zoper predsednika SDS Janeza Janšo v zadevi Patria se je začela leta 2008, ko so bile volitve, leta 2011 so bile druge volitve, takrat je padla sodba, leta 2014 so bile tretje volitve, ko je bil Janez Janša zaprt. Skratka na vse tri volitve so vezane odločitve sodne veje oblasti,« je spomnil poslanec. Po besedah dr. Gorenaka je danes povsem jasna odločitev Ustavnega sodišča v zvezi s primerom Patria. Po njegovi oceni je bila ta odločitev s strani tožilstva in Vrhovnega sodišča pričakovana že pred letom dni. »Že takrat se je vedelo, da bo zadeva padla, vprašanje je bilo le, ali na Ustavnem sodišču ali na sodišču za človekove pravice. Pred letom dni je tako padla tudi odločitev, da je treba iti v nov montiran politični proces zoper Janeza Janšo,« je dejal dr. Gorenak. Spomnil je, a je ravno takrat zaokrožilo poročilo Žvižgača iz Vrhovnega državnega tožilstva, v katerem je napoved dve stvari, in sicer, da preiskujejo Janeza Janšo v smeri prodaje zemljišča v Trenti in da zoper njega pripravljajo finančno preiskavo.

»Približno leto dni je minilo in stvari tečejo naprej. Tako zadeva Trenta kot finančna preiskava sta oprti na Klemenčičevo poročilo, kjer je zapisal, da Janez Janša ni znal zadovoljivo pojasniti, od kod mu 200.000 evrov premoženja, pri čemer je zemljišče v Trenti ocenjeval na osnovi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je na ustavnem sodišču padel. Torej ocene poročila KPK so temeljile na zakonu, ki je na ustavnem sodišču padel. Iz tega poročila pa je tožilstvo izpeljalo kazensko ovadbo za Trento in finančno preiskavo,«je povedal dr. Gorenak.

Je pa ob tem Gorenak opozoril, da naj bi se o finančni preiskavi zoper Janšo ter o primeru zemljišča v Trenti odločalo na sodnih instancah v Celju. Tam pa naj bi prišlo do nedavnega kadrovanja, ko naj bi na mesto predsednikov okrajnega in višjega sodišča postavili sodnike, ki Janši naj ne bi bili naklonjeni. Nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika, ki je v priporu, pa naj bi oprostili, je navedel Gorenak.

»Vemo, da bo o finančni preiskavi zoper predsednika SDS Janeza Janšo odločeno na sodnih instancah v Celju, tako kot v zadevi Rotnik (TEŠ 6),« je dejal dr. Gorenak in ob tem spomnil na zadevo Dolinšek- Pavlič. »Višje sodišče v Celju je marca letos razpisalo prosto delovno mesto višje sodnice, na katerega sta se prijavili dve kandidatki, in sicer odvetnica brez delovnih izkušenj v sodnih dvoranah gospa Dolinšek ter okrajna sodnica Pavlič, ki ima več kot 8 let delovnih izkušenj in je ena boljših sodnic v delovno-pravnih sporih. Sodni svet je izbral odvetnico in ne sodnice, za mesto višje sodnice v Celju. Gospa Pavlič je sprožila upravni spor in upravno sodišče je odločilo njej v prid. Sodni svet je ponovno odločal in ponovno predlagal za izvolitev odvetnico Dolinškovo in ne sodnico gospo Pavličevo. Gospod Vlaj, predsednik Sodnega sveta, je na seji Mandatno volilne komisije pred dobrim tednom dni predlog za imenovanje gospe Dolinšek umaknil, kot je dejal, ker je izvedel nova dejstva, kar naj bi bilo sodelovanje odvetnice Dolinškove s TEŠ 6 in pregledovanjem vseh pogodb v zvezi z Alstom, za kar je gospa odvetnica dobila tudi ustrezno plačilo v višini dobrih 150.000 evrov. Kljub navedbam gospoda Vlaja, da ni vedel za sodelovanje gospe Dolinškove, razpolagam z dokumentom, kjer jasno piše, da je njeno sodelovanje s TEŠ 6 in Alstomom referenca, kar pomeni, da se predsednik Sodnega sveta preprosto spreneveda oziroma laže,« je povedal dr. Gorenak.

Nato je spregovoril še o dogajanjih na okrožnem sodišču in višjem sodišču v Celju, kjer je potekel mandat predsednikoma. Dr. Gorenak je pojasnil, da se je dosedanji predsednik Miran Jazbinšek ponovno prijavil za mesto predsednika sodišča in ob prijavi Sodnemu svetu predložil vsa potrebna dokazila, dokumente in priporočila. »Podpira ga Višje sodišče, podpira ga minister, podpira ga Vrhovno sodišče, Sodni svet pa je njegovemu imenovanju rekel ne, kljub vsem referencam in izbral drugega predsednika okrajnega sodišča, to je gospoda Matevža Žuglja,« je povedal dr. Gorenak. Opozoril je, da na Višjem sodišču v Celju te dni poteka popolnoma ista zgodba, kjer je potekel mandat predsednici Zinki Strašek, ki se je ponovno prijavila za predsednico, in ki, po statistiki sodeč, dosega dobre rezultate. »Tudi gospa Straškova je predložila vse dokumente, ki so bili pozitivni, tako ministra, kot predsednika Vrhovnega sodišča, a je Sodni svet rekel ne in bo izbral drugega predsednika,« je dejal dr. Gorenak. Povedal je, da na te stvari javno opozarja, ker je tudi med celjskimi sodniki »jasno prisotno mnenje, ocena ali stališče, ki jih javnosti posamezni sodnik ne more sporočiti, ocenjujejo pa, da so želeni prihod gospe Dolinškove kot tudi odstranitev gospoda Jazbinška na okrožnem sodišču ter gospe Straškove na višjem sodišču v Celju priprava na tiste nove kadre, ki bodo zagotovili oprostitev gospoda Rotnika in ki bodo finančno preiskavo zoper Janeza Janšo speljali v politični levici želeno smer.«

Povejmo še to, da odbor 2014 v skladu s sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora izjemoma danes popoldne ob 16. uri pripravlja shod Za vladavino prava. Zbrane bosta nagovorila: Janez Janša in Janez Turinek.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...