Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Kočevski Reki počastil prvi postroj Slovenske vojske; Janša v govoru o neenotnosti v politiki

Slovenija | 20.12.2014, 20:42

Prvak SDS Janez Janša je v nagovoru na prireditvi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ob obletnici postroja SV dejal, da je bila pred plebiscitom enotnost med ljudstvom, ne pa v politiki. Dogodek tudi zdaj obeležujemo z več proslavami. Predsednik države Borut Pahor, ki se je udeležil obeh, si prizadeva, da bi prihodnjič proslavili enotno.

Predsednik SDS Janša je v slavnostnem nagovoru v Kočevski Reki poudaril, da današnji dogodek ni slavje, saj je prvemu generalu Slovenske vojske Antonu Krkoviču preprečen prihod, ker da je po krivici zaporu. Janša je spomnil na dogodke ob prvem postroju Slovenske vojske. Tisti, ki so tedaj zavrnili nagovor slovenskih vojakov, po njegovih besedah sedaj prejemajo izjemne pokojnine, "tisti, ki je ta dogodek organiziral, pa je po krivici v zaporu".

Po njegovih besedah imamo danes tri različne prireditve ob obeležiti prvega postroja Slovenske vojske, "ker je bila slovenska politika takrat razklana in ker prihodnost, ki je sledila tem odločitvam, ni pripadla pogumnim". Prvi postroj Slovenske vojske je bil po Janševih besedah signal, da je Slovenija sposobna zavarovati odločitev na plebiscitu.

Enotnost v Sloveniji je bila v času pred plebiscitom po Janševih besedah zelo velika med ljudstvom, ne med slovensko politiko. Da je bila politika res tako enotna kot se danes razlaga - in "žal tudi narobe piše v številnih publikacijah -, pa pišejo predvsem tisti, ki niso bili zraven".

Dejal je še, da je obletnica prvega postroja tako pomembna, da se mimo nje še ne more, vendar pa se uradne proslave prireja "za ograjami ali v dvoranah, skrivajo se pred ljudmi".

Pahor pa je v izjavi novinarjem spomnil, da bomo prihodnje leto poleg 25. obletnice prvih demokratičnih volitev praznovali tudi 70. obletnico konca druge svetovne vojne. Vprašal se je, ali bomo znali Slovenci oba dogodka razumeti ne le v luči preteklosti, ampak tudi v luči skupne prihodnosti. Zagotavlja, da se bo za slednje z vsemi močmi prizadeval.

Prepričan je namreč, da v sedanjih razmerah pri okrevanju države ne gre le za ekonomska vprašanja, ampak tudi za pomiritve duhov. Tako je sredi tedna povabil na pogovor predstavnika obeh veteranskih organizacij, ki sedaj ločeno praznujeta 17. december, dan prve postrojitve Slovenske vojske.

Dogovorili so se, da bi v luči enotnosti, sprave in pomiritve prihodnje leto v Kočevski Reki stala Slovenska vojska, da bi bili nanjo povabljeni vsi, ki so imeli karkoli s prvim postrojem SV, z ustanavljanjem in ustanovitvijo ter obrambo slovenske države in razvojem. "Da bi tu praznovali pogum, da bi naši zanamci vedeli, da je to datum, ki si ga morajo vtisniti v svoja srca z vedrino," je dejal Pahor.

Obe veteranski organizaciji so mu, pravi, zagotovili, da si bosta prizadevali, da bo prihodnje leto v Kočevski Reki dogodek, kjer bo še več besed pomiritve, sprave, enotnosti. "Nikoli v zgodovini čiste enotnosti ni bilo in je verjetno ne bo, a je treba k temu stremeti," je prepričan predsednik. V narodovi zgodovini so po njegovih besedah trenutki, ko je naša usoda odvisna od tega, ali bo v večji meri prevladala enotnost ali razdor.

V nadaljevanju objavljamo celoten govor predsednika SDS Janeza Janše

Spoštovani,

Dovolite mi, da takoj pred vami na tem zgodovinskem kraju posebej pozdravim samo enega človeka. Prvega generala slovenske vojske Antona Krkoviča.

Danes ga ni tukaj, ker mu je to preprečeno, zato danes ta prireditev ni slovesnost in ni slavje. Pred 24 leti je bil ta postroj prve brigade tukaj na tem kraju signal, da je Slovenija sposobna zavarovati odločitev na plebiscitu. Ta postroj je sledil političnim odločitvam mesec in pol časa nazaj, predvsem tisti politični odločitvi v Poljčah.

Poslanski klub takrat vladajoče koalicije DEMOS je sprejel odločitev, da se predlaga skupščini plebiscit o samostojni Sloveniji. In se Slovence tu vpraša, ali želijo živeti v samostojni Sloveniji, državi slovenskega naroda, kar je bila prva točka Majniške deklaracije, ki jo je kakšnih 100-tisoč Slovencev podpisalo dobro leto in pol prej.

Tisti dan in tisto noč v Poljčah, ko se je sprejemala ta najpomembnejša politična odločitev v zgodovini Slovenije, je obstajalo samo eno vprašanje in eno podvprašanje. In to vprašanje je bilo na mizi tistih, ki so si to odgovornost nadali na svoja ramena oziroma odgovornost so jim naložili volivci na volitvah pol leta prej, ker je šel DEMOS na volitve s programom samostojne Slovenije.

Tisti seveda niso imeli pred seboj vprašanja, ali bodo ljudje podprli to odločitev, ker so ljudje to odločitev pravzaprav na volitvah osem mesecev prej posredno podprli. Vsi, ki smo takrat v Poljčah sodelovali v teh razpravah, smo vedeli, da bo rezultat plebiscita v vsakem primeru pozitiven. Nobenih dvomov ni bilo v to, to ni bilo vprašanje, ki bi kogarkoli skrbelo. Danes na to ljudje malo pozabljajo. Ključno vprašanje, ki je takrat skrbelo DEMOS-ov poslanski klub v Poljčah, pa tudi potem delegate vseh treh zborov skupščine, ko so sprejemali to odločitev – in vsaj polovica tistih je s tem vprašanjem prišla do mene, v tistih dneh, ko se je zakonodaja pripravljala – je bilo: ali smo to odločitev sposobni zavarovati?

Mi smo vsi vedeli, če tega nismo sposobni, bo to lahko eden od operetnih plebiscitov ali pa glasovanj, kakršnih je bilo po svetu zelo veliko, pa potem ni bilo nič iz tega. V časopisih je bilo v tistih tednih polno prispevkov raznih strokovnjakov, eden od teh je kasneje postal predsednik republike, ki so pisali o tem, kako je plebiscit nesmiseln, ker je premalo, da ti neko voljo izraziš, ampak jo moraš imeti moč tudi uveljaviti.

In name in na takratnega ministra za notranje zadeve so dan in noč takrat v Poljčah letela vprašanja. Prvič, ali smo sposobni zavarovati odločitev in drugič, ali smo sposobni zavarovati izvedbo te odločitve?

In odgovor na prvo vprašanje, in vedeli smo kaj ta odgovor pomeni, je bil, da smo odločitev sposobni zavarovati, nismo pa takoj sposobni zavarovati implementacije te odločitve, razglasitve in udejanjenja samostojnosti. Zaradi tega je bil prvotni načrt, da se samostojnost razglasi takoj po plebiscitu, nekoliko spremenjen in je potem v zakonodajo prišel 6-mesečni rok.

Ko sem jaz po tistem sestanku v Poljčah zbral poveljnike takrat nastajajoče slovenske vojske in jim razložil, kaj pomeni ta odločitev, je nastala smrtna tišina. Mogoče so se oni še bolj kot tisti, ki so v Poljčah odločitev sprejemali, zavedali, kaj to pomeni, ker so poznali številke.

Na našem ozemlju je takrat jugoslovanska armada imela več kot 500 tankov in drugih težko oboroženih oklepnih vozil. Slovenija je bila v dosegu treh letališč, kjer je bilo okoli 200 letal sovražne vojske. Samo na našem ozemlju je bilo skoraj 30-tisoč pripadnikov jugoslovanske armade, mi pa smo imeli še vedno praktično razoroženo teritorialno obrambo, ki jo je prejšnja socialistična oblast skupaj z jugoslovansko armado razoroževala ravno v času volitev in konstituiranja prve demokratično izvoljene slovenske vlade. Vedeli smo, da bo treba vložiti nadčloveške napore v naslednjih šestih mesecih, da bo lahko odločitev o razglasitvi samostojne Slovenije tudi zavarovana.

So bili tudi ljudje na tistem sestanku, ki so odkrito povedali, da dvomijo, da smo to sposobni, ampak večina je to sprejela z neko trdno odločenostjo in praktična posledica te odločenosti je bil tudi ta postroj 17. decembra, kakšen dober mesec kasneje, tukaj v Kočevski reki.

Tisti, ki je bil takrat tukaj, je najbrž fizično občutil, kakšen proces se je začel in ko je bila ta slika s tega postroja pokazana slovenski javnosti, me je klicalo zelo veliko ljudi – ali pa me je ustavilo na ulici – in je reklo: Zdaj pa verjamemo, da iz tega nekaj bo! Zdaj pa verjamemo, da bi iz tega lahko nekaj bilo! Da to ne bo samo neka deklaracija kot smo jo sprejeli julija leta 1990 na skupščini o samostojnosti, pa so jo vsi naslednji dan že pozabili.

Kot je dejal eden od predgovornikov za tem mikrofonom, je bila enotnost v Sloveniji v času pred plebiscitom, pa tudi verjetje v to, da bo iz tega podjetja nekaj nastalo, zelo velika. Je pa tukaj šlo za enotnost med ljudstvom, ni šlo za enotnost med slovensko politiko.

Če bi bila slovenska politika glede tega vprašanja res tako enotna kot se danes razlaga in žal tudi narobe piše v preštevilnih publikacijah – pišejo predvsem tisti, ki niso bili zraven seveda -, potem ob teh obletnicah ne bi bilo več različnih prireditev in proslav. Ta obletnica je tako pomembna, da se mimo za enkrat še ne more, vendar pa se uradne proslave prirejajo tam, nekje za ograjami ali pa v dvoranah, skratka, se skrivajo pred ljudmi. Da bi nekaj bilo, ampak, da bi se čim manj videlo. Pravo mesto je pa tukaj, tukaj se je ta postroj zgodil. In ta postroj ni bil odraz enotnosti slovenske politike, ob tem postroju je prišlo do velike razklanosti slovenske politike.

Nagovor pogumnim fantom, ki so se tukaj takrat v mrazu in snegu, osem kilometrov stran od havbic jugoslovanske armade v Ribniškem garnizonu, postrojili tistega zimskega dne, nagovor tem pogumnim fantom so zavrnili tako predsednik predsedstva kot trije člani, nekateri z gnusom, da nočejo imeti nič s tem, in na koncu so še predsedniku vlade prepovedali, da bi sprejel raport. Čes, da vlada nima nič z vojsko, da je to stvar predsedstva, predsedstvo pa ni hotelo priti.

In to ni bil edini tak primer. In zaradi tega seveda, ker slovenska politika ob teh vprašanjih ni bila enotna, ker je pravzaprav ljudstvo s tako visokim glasovanjem na plebiscitu izsililo ali pa dalo ukaz, seveda potem, ko je bil rezultat plebiscita razglašen, temu ni nihče nasprotoval. So pa nekateri naredili vse, da se v tistih težkih mesecih slovenska vojska ne bi postavila na noge, da se ne bi oborožila. Zakon o vojaški dolžnosti smo sprejeli z enim ali dvema glasoma DEMOS-ove večine.

Proračunska sredstva, ki so bila potrebna za nabavo vsaj osnovnih količin orožja, smo dobili tri mesece prepozno. In zaradi tega je vse viselo v zraku. In ta proračun smo tudi sprejeli z enim glasom DEMOS-ove večine. Še vsi poslanci zelenih niso glasovali za to, češ, da so za demilitarizacijo. Mi bi bili vsi za demilitarizacijo, če bi bila tudi jugoslovanska armada za to.

Skratka, danes imamo ali pa smo imeli tri različne prireditve, ob tem dogodku, mimo katerega seveda zgodovina ne more zaradi njegove pomembnosti. Zaradi tega, ker je bila takrat slovenska politika razklana in ker prihodnost, ki je sledila tem odločitvam – v nasprotju s tem, kar piše na tem plakatu – ni ravno pripadla pogumnim. Na tej sliki nekaj manjka. Je množica pogumnih obrazov fantov, ki so vse tvegali, vendar je pred njimi stal en človek, ki je to brigado organiziral. Tisti ki so zavrnili, čeprav je bila to njihova dolžnost – imeli so ukaz ljudstva na plebiscitu –, tisti, ki so zavrnili nagovor slovenskim vojakom, čeprav je bila to njihova dolžnost, danes prejemajo izjemne pokojnine, tisti, ki je ta dogodek organiziral, pa je po krivici v zaporu. Ta, ki ga je tja poslal, je v tistih časih govoril, kako bo jugoslovanska armada tepihovala Slovenijo in se je tega veselil.

Prej je gospod Pirkovič tukaj delil z nami spomin, kako je v tistih časih, leto pred osamosvojitvijo, stal nekje v Srbiji, v postroju jugoslovanske armade, ki je kasneje postala agresorska, gledal mimo takratne zastave v nebo in si želel, da je verjetno v nekem drugem postroju, kjer bo na drogu zastava ter simbol, ki ga spoštuje.

Tone Krkovič danes stoji na Puščavi in gleda proti Kočevski reki, ker mu niso dovolili, da bi se udeležil tega dogodka. Zato spoštovani, to kar imamo danes tukaj, ni proslava!

Svoboda Tonetu! Svoboda Sloveniji!

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...