Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Zdravniki (foto: mphd.blog.com)
Zdravniki

Kaj se dogaja z belo napotnico?

Slovenija | 21.12.2014, 05:30

Upravni odbor zavoda za zdravstveno zavarovanje bo jutri razpravljal o beli napotnici, ki naj bi začela veljati z novim letom. Bolniki z belo napotnico zasebnega zdravnika bi lahko koristili vse specialistične storitve v javni zdravstveni mreži - enako kot bolniki z zeleno napotnico. A pojavili so se pomisleki.

Obrazec bele napotnice je pripravila zdravniška zbornica. Predsednik odbora za osnovno zdravstvo Mihael Demšar je prepričan, da gre za dobro rešitev, ki bo pomagala k razbremenitvi družinskih zdravnikov. "Zagotovo ne bo nikakršnega preskakovanja vrst." Podobno poudarja prvi mož zdravstvene blagajne Samo Fakin. "Barva napotnice pri morebitnem poskusu preskakovanja vrst nima nobene vloge. To vlogo igra marsikaj drugega."

A prav to, da bi sistem lahko legaliziral dozdajšnje preskakovanje vrst s prvim samoplačniškim obiskom pri specialistu, po drugi strani skrbi številne kritike. V Gibanju za javno zdravstvo zahtevajo umik bele napotnice. Menijo, da bo prinesla veliko diskriminacijo bolnikov ter delila na bogate in revne. Prepričani so, da bo bolnik, ki bo imel denar in bo lahko plačal zasebniku, prej prišel na vrsto, zdravnik se bo bolj zanj potrudil, revni bo po drugi strani čakal na prepotrebno storitev dalj časa. Pomisleke ima tudi poznavalec zdravstvenega sistema Martin Toth. Med drugim ocenjuje, da bela napotnica ni skladna z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Kot opozarja, zdravniška zbornica nima pooblastil za izdajanje listine, ki omogoča vstop v javni zdravstveni sistem. "Zbornica ima pooblastila za zasebnika ali za napotnico, ko se nekoga pošilja iz zasebnega v zasebni sistem, od osebnega zdravnika k specialistu v zasebno bolnišnico." Toth predlaga takšne spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi opredelile postopek, ko lahko zasebnik napoti bolnika v javni sistem.

Da bi bolnik s plačilom pregleda pri specialistu lahko hitreje prišel do nadaljnje obravnave kot tisti, ki bi čakal na prvi pregled z zeleno napotnico, ocenjuje tudi nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič. A vidi tudi prednosti. Po njegovih besedah bi postalo jasno, kateri zdravniki delajo tako v javnem kot zasebnem sektorju. Pozitivno je tudi to, da bi se tako lahko zmanjšale čakalne dobe na prvi pregled pri specialistu. "Je pa presenetljivo, da to predlaga zavod. Od slednjega bi pričakovali drugačne ukrepe, ki bi zmanjšali število čakajočih na prvi pregled ali bolj učinkovito obravnavali prve preglede."

Zaradi številnih pripomb bo zavod za zdravstveno zavarovanje s pošiljanjem okrožnice o uveljavitvi bele napotnice s 1. januarjem izvajalcem zdravstvenih storitev počakal do seje upravnega odbora.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...