Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenski podjetniški sklad letos podprl 654 podjetij

Slovenija | 20.12.2014, 16:57

Slovenski podjetniški sklad je letos prek različnih oblik ugodnih finančnih spodbud podprl 654 podjetij v skupni višini skoraj 86 milijonov evrov. Med temi podjetji je kar 210 mladih podjetij, ki so prejela dobrih 23 milijonov evrov spodbud.

Še vedno daleč v ospredju garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere, s katerimi je sklad igral pomembno vlogo pri blaženju zaostrenih razmer v Sloveniji. Po besedah direktorice Maje Tomanič Vidovič so te letos predstavljale 83 odstotkov vseh njihovih odobrenih finančnih sredstev. "Tesno sodelujemo s slovenskimi bankami in poskušamo spodbujati razvojne naložbe malih in srednje velikih podjetij, tako da odobrimo garancije, ki omogočijo lažje zavarovanje bančnega kredita, hkrati tudi znižujemo obrestno mero."

Podjetja, ki jih podpira sklad, ustvarjajo pozitivne učinke. "Okvirno 1,7 novega delovnega mesta je kljub krizi ustvarjenega na podjetje v treh letih." Sklad zadnja leta posebno pozornost namenja globalno usmerjenim in inovativnim mladim podjetjem, ki predstavljajo kar četrtino vseh prejemnikov finančne podpore. Takšnim podjetjem, ki so mlajša od petih let, ponuja zagonske spodbude, semenski kapital in tudi tvegani kapital za hitro globalno last prek visokotehnoloških podjetij. "V zadnjih letih smo podprli približno 400 startup podjetij, čez 80 odstotkov jih preživi, poslujejo naprej. Med njimi so tudi takšni, ki prodirajo na globalne trge in so prisotni ne le v Evropi, ampak tudi kje drugje."

Sklad namerava prihodnje leto s približno 100 milijoni evrov podpreti 754 podjetij, med njimi 269 mladih, ki lahko računajo na več kot 30 milijonov evrov. Razmerje med vrstami spodbude bo ostalo približno enako letošnjemu, več kot podvojila se bo vsota za semenski kapital.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...