Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Mariborska ambulanta za nezavarovane osebe letos pomagala več kot 500 bolnikom

Slovenija | 20.12.2014, 16:37

Pod okriljem Nadškofijske Karitas Maribor že deveto leto deluje ambulanta za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja. Letos se je tja po pomoč zateklo že več kot 500 ljudi, kar je največ v zadnjih štirih letih. Ker so potrebe v štajerski prestolnici precej večje kot v Ljubljani, so v ambulanti povečali število zdravnikov prostovoljcev na 40.

Mariborska ambulanta za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja je po vzoru takšne ambulante v našem glavnem mestu začela delovati jeseni 2005. Vanjo se zatekajo brezdomci, Romi, tujci, izbrisani in ostali, ki si zaradi različnih vzrokov tega ne morejo urediti. Letos so v splošni ambulanti sprejeli 512 bolnikov, med njimi 27 otrok. V zobozdravstveni ambulanti so oskrbeli 13 ljudi. Račune za njihovo zdravljenje je plačalo ministrstvo za zdravje. "Letos nam je UKC Maribor poslal 142 računov. Od tega smo jih plačali 135 v višini 128.385 evrov. Za primerjavo: V letu 2014 smo plačali 66 računov UKC Ljubljana v višini 20.739 evrov," je pojasnil Damjan Jagodic. Poleg ministrstva sredstva za ambulanto prispevajo še Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, zavod za zaposlovanje in mariborska mestna občina. A nedavno napovedani varčevalni ukrepi v štajerski prestolnici so sprožili negotovost. "Se bomo že potrudili ohraniti raven neke socialne stabilnosti v mestu, tudi z občinskimi socialnovarstvenimi programi v letu 2015. To je zadnje, kar bi izpadlo iz proračuna," je zagotovila Lilijana Zorko.

Pobudnik teh ambulant Aleksander Doplihar želi, da jih v prihodnje ne bomo več potrebovali. "Upam, da ne bo desete obletnice v Mariboru in trinajste, štirinajste v Ljubljani. Želim, da bi lahko rekli, da smo za ljudi, ki nimajo možnosti za normalno življenje, le poskrbeli." Po njegovem je treba problematiko oseb brez zdravstvenega zavarovanja sistemsko urediti.

Slovenija, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.