Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V božičnem času jaslice in žive uprizoritve božične zgodbe

Cerkev na Slovenskem | 19.12.2014, 09:54 Marta Jerebič

V božičnem času oziroma med božičem in svečnico si je v večini slovenskih cerkva mogoče ogledati jaslice. Poleg cerkvenih jaslic v prazničnem času po vsej Sloveniji, ponekod tradicionalno, pripravljajo tudi uprizoritve živih jaslic. Med najstarejše sodi božična zgodba v Postojnski jami.

Prva in največja slovenska živa postavitev svetopisemskih prizorov Božjega rojstva v Postojnski jami praznuje četrt stoletja. Predstave živih jaslic si bo mogoče ogledati 20. in 21. decembra ter vsak dan med božičem in 29. decembrom. Program bodo sooblikovali mladi pevci ter Alenka Gotar, Julija Kramar in Jure Počkaj. Jaslice bo spremljal božični sejem.

Že vrsto let žive jaslice uprizarjajo v jami Pekel. Predstave bodo na ogled za božič in dan pozneje, na Štefanovo. Na ogled živih jaslic na božični večer vabijo tudi na Vranskem. Na Štajerskem si je žive jaslice mogoče ogledati še v vasi Studenice v občini Poljčane, in sicer med 24. in 26. decembrom, ter v župniji Št. Janž na Dravskem polju oz. v bližini podružnične cerkve sv. Uršule v Prepolju. Predstave bodo 20., 21., 25., 27. in 28. decembra.

Za ljubitelje zimskega vzdušja bodo tudi letos poskrbeli v soteski Mlačca v Mojstrani, kjer bodo predstavo uprizorili v t.i. ledenem kraljestvu. Popoldanske predstave napovedujejo od božiča do svetih treh kraljev, 6. januarja, z nekaj premori. Božično zgodbo si bo mogoče za božič, na Štefanovo in na svete tri kralje ogledati tudi na Dolenjskem - na dvorišču skupnosti Cenacolo v Škocjanu.

V prestolnici vsako leto največ obiska beležijo jaslice v frančiškanski cerkvi na Tromostovju in na Ljubljanskem gradu. Tu bodo letos z dijaki Škofijske klasične gimnazije Ljubljana med 27. in 30. decembrom ter med 2. in 6. januarjem pripravili žive jaslice. V grajski kapeli sv. Jurija pa bo med 24. decembrom in 12. januarjem na ogled razstava jaslic avtorice Ane Korenč, ki jo pripravljajo z Društvom ljubiteljev jaslic. Razstava bo na ogled tudi v prostorih KULT3000 na Metelkovi, kjer bo jaslice razstavil modelar Matej Pavlič.

Jaslice bodo na ogled tudi v nekdanji kartuziji Jurklošter, in sicer vsak konec tedna in ob praznikih, vse do 2. februarja. Jaslice z vseh koncev Slovenije pa bodo vse do 9. januarja razstavljene v prekmurskih Črešnovcih. V Prlekiji bodo v sklopu projekta Božična Prlekija postavili še razstavo jaslic v Veržeju, Božično vas Banovci in predstavo - Božična noč na Razkrižju. Jaslice Savinjske doline si bo mogoče ogledati v Gasilskem domu Drešinja vas v Petrovčah. Na Gorenjskem pa si bo mogoče tudi letos ogledati Tekčeve jaslice v Tržiču.

V cerkvi sv. Jurija v Piranu v nedeljo vabijo na odprtje 15. razstave Jaslice v piranskih cerkvah, ki bo na ogled vse do 6. januarja. V nedeljo bo potekalo tudi ocenjevanje jaslic, ki so postavljene v grajskem jarku Bistriškega gradu. Božična zgodba bo na ogled tudi na 13. razstavi jaslic, ki jo med 21. decembrom in 11. januarjem na ogled ponujajo v Frančiškovi dvorani na Sveti Gori nad Solkanom.

Prve žive jaslice je leta 1223 postavil Frančišek Asiški. V gozdu pri kraju Greccio v Umbriji je v votlino postavil jasli, k njim privezal vola in osla, nad njimi pa si je postavil oltar, kjer je imel polnočnico. Na Slovenskem so prve jaslice postavili leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Iz jezuitskih cerkva so se jaslice širile v druge cerkve in od tam v hiše plemičev, v 18. stoletju še v meščanske in na začetku 19. stoletja v kmečke domove. Slovenske jaslice sodijo predvsem v sklop alpskih jaslic, ki so k nam prišle s Tirolske. Drugi tip so kotne jaslice; ime izvira iz postavljanja v "bogkov kot".

 

Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...