Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Urgentni centri bodo po zagotovilih ministrstva dokončani prihodnje leto

Politika | 16.12.2014, 14:24 Petra Stopar

Gradnja desetih urgentnih centrov poteka v skladu z načrtom in bo končana tako, kot je predvideno. Tako obljublja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Po njenih napovedih bo gradnja tudi končana v skladu s predvidenimi roki, to je konec novembra prihodnje leto.

Potem, ko se je v državi odprl en urgentni center, to je v Brežicah, je poslanca SDS Andreja Čuša na včerajšnji seji Državnega zbora zanimalo, kako daleč je izgradnja preostalih devetih centrov, od Murske Sobote, Maribora, Slovenj Gradca, tudi Izole in Jesenic, saj je dobil občutek, da marsikje ne bodo uspeli počrpati vseh evropskih sredstev, ki so jih dobili za ta namen, marsikje pa tudi tako zdravniki kot župani tarnajo nad neusklajenostjo zakonodaje.

»Gradnja desetih urgentnih centrov poteka v skladu z načrtom in bo končana, tako kot je predvideno, za koriščenje kohezijskih sredstev«, je odgovorila ministrica Milojka Kolar Celarc. Pri tem je pojasnila, kako napreduje gradnja v primeru preostalih urgentnih centrov.

V primeru Celja so končana gradbeno obrtniška in inštalacijska dela, prav tako pri slovenjegraškem urgentnem centru, 13. novembra so izvedli tehnični prevzem. Adaptacija prostorov centra v Mariboru poteka v dveh fazah - prva je že končana, 11. novembra je bil izveden tudi tehnični prevzem. Po besedah ministrice je vselitev v adaptirane prostore predvidena takoj po novoletnih praznikih. Tudi druga faza adaptacije mariborskega urgentnega centra se je že začela.

»Urgentni center Murska Sobota, se prav tako izvaja gradnja po terminskem načrtu in bo zaključena marca leta 2015. Celoten projekt skupaj z dobavljeno opremo bo zaključen predvidoma poleti 2015. Urgentni center Trbovlje, se gradnja izvaja. Začenja se montaža inštalacij, gradbeno obrtniški del pa bo končan do konca aprila 2015, ko bo tudi dobavljena oprema,« je nadaljevala ministrica.

Gradnja jeseniškega, izolskega in novomeškega urgentnega centra bo dokončana do naslednje jeseni, v zvezi s primerom Nove Gorice, ki je v zadnjem času deležen še posebne pozornosti, pa je ministrica spomnila, da je vlada tamkajšnji center uvrstila v načrt razvojnih programov do leta 2017. Ministrstvo za zdravje je še isti dan pristopilo k podpisu pogodbe z izvajalci gradbeno obrtniških del.

Politika, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...