Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Sneg (foto: Izidor Šček)
Sneg

Prve centimetre snega bo spremljal močan veter

| 27.12.2014, 14:39 Rok Mihevc

Padavine, ki bodo državo zajele popoldan, bo ponekod spremljal močan veter, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Veter bo zato prenašal sneg in gradil snežne zamete. V nedeljo bo na Primorskem pihala močna burja, najmočnejši sunki bodo presegli hitrost stotih kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod po državi.

V nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek bo predvsem v zgornjem Posočju in na Gorenjskem severni veter pihal s  hitrostjo nad 70 kilometrov na uro, v severovzhodni Sloveniji pa do okoli 70 kilometrov na uro. Po nekaterih izračunih utegne biti predvsem v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek veter na Gorenjskem in v višjih legah Primorske še močnejši od trenutnih napovedi, ugotavljajo meteorologi. Danes sredi dneva pa bo ob morju zapihal jugo, v severovzhodni Sloveniji in ponekod na Notranjskem južni veter.

Padavine se bodo popoldan najprej pojavile na zahodu, v noči na nedeljo pa se bodo okrepile in razširile na vso Slovenijo. Ob morju in na Goriškem bo povečini deževalo, drugod snežilo. V nedeljo bodo padavine zjutraj ponehale na Primorskem, šele popoldne in v noči na ponedeljek pa tudi drugod po državi. V hribovitem svetu zahodne Slovenije, na Notranjskem in Kočevskem naj bi zapadlo med 30 in 40 centimetri snega, drugod med 15 in 30 centimetri.

Do novega leta bo, kot kaže, vetrovno in zelo mrzlo zimsko vreme. V ponedeljek bo delno jasno in mrzlo, veter pa bo čez dan slabel. Obeti za torek kažejo na spremenljivo oblačno vreme s kratkotrajnimi snežnimi plohami. Še bolj mrzlo bo kot v ponedeljek, veter se bo prehodno spet nekoliko okrepil.

Arso poroča, da se je v gorah v noči na petek v gorah ohladilo, zapadlo je nekaj centimetrov snega. Snežna odeja je ostala pomrznjena. Občasno je pihal okrepljen veter. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov snega do okoli 110 cm, na 1500 metrov pa od 10 do 15 centimetrov. Drugod je snega manj, prisojna pobočja so marsikje kopna tudi do 2000 metrov nadmorske višine.

Snežna odeja je suha, pomrznjena površina je ponekod tudi poledenela. Nekaj je napihanega snega, v osojah pa je sneg slabše preobražen in suh. Na vetru izpostavljenih legah je precej spihan. Nevarnost snežnih plazov je trenutno še prve stopnje. Snežna odeja je namreč večinoma stabilna in sprijeta. Kakšen manjši plaz se lahko sproži le na bolj strmih in senčnih pobočjih visokogorja, predvsem na mestih z napihanim snegom in ob veliki obremenitvi snežne odeje.

A ker se bo vreme začelo spreminjati, se bo nevarnost snežnih plazov povečala. Do nedelje zvečer bo v Julijcih in v hribih Notranjske ter severne Primorske zapadlo od 20 do 40 centimetrov suhega snega, proti vzhodu pa od 15 do 25 centimetrov. Močan severni in severovzhodni veter bo novi sneg spihal v zamete. Novi sneg se bo slabo sprijel s skorjasto podlago, na kateri se bo lahko že ob manjši dodatni obremenitvi splazil. Na Arsu pričakujejo tudi manjše spontane plazove suhega snega.

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...