Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenska škofovska konferenca (foto: Katoliška Cerkev)
Slovenska škofovska konferenca | (foto: Katoliška Cerkev)

Božično voščilo slovenskih škofov

Cerkev na Slovenskem | 25.12.2014, 00:15 Marta Jerebič

Slovenski škofje v letošnjem božičnem voščilu poudarjajo, da je božično sporočilo za nas kristjane povabilo, da tudi mi odidemo na obrobje, tja, kjer je človek, in naredimo vse, da bo ta človek deležen odrešenja, da bo deležen ljubezni. Božič nas spodbuja, naj postanemo dejavni sodelavci Besede pri prinašanju sporočila o dostojanstvu vsakega človeka in odrešenosti človeškega rodu.

»Ko je bilo namreč vse zavito v molčečo tišino in je noč prišla na pol svoje poti, je tvoja vsemogočna beseda iz nebes, s kraljevskega prestola, kakor srepogled bojevnik poletela v sredo pogubi izročene dežele« (Mdr 18,14–15).

Ko se je zdelo, da so preroštva utihnila, da se je nebo zaprlo in da se je tema zgostila do skrajnosti; ko se je zdelo, da je beseda umrla, da se je Bog umaknil in da se noč ne bo nikoli več prevesila v jutro, je Bog pokazal, da še vedno bedi nad človekom. Navdih je svetopisemskega pisatelja vodil, da je Božjo besedo primerjal s srepogledim bojevnikom, ki je pozoren na to, kaj se dogaja v deželi, ki ji grozi poguba. Bog se bori za človeka. Ko je z dihom oživljajo-čega duha ustvaril človeka, ga je tako vzljubil, da je zanj dal svojega edinorojenega Sina. Jaslice v nas budijo nežnost in nas lahko zazibljejo v idilo, vendar ne smemo pozabiti, da je božič dokaz Božje zavzetosti za človeka, ki pokaže svojo moč tako, da postane človek in gre iz ljubezni do konca. Božično sporočilo je za nas kristjane povabilo, da tudi mi odidemo na obrobje, tja, kjer je človek, in naredimo vse, da bo ta človek deležen odrešenja, da bo deležen ljubezni. Najprej naj odrešenju in ljubezni odpre vsak samega sebe, da bo sebe doživel v dostojanstvu, ki mu ga daje posinovljenje v Jezusu Kristusu. Potem naj v istem duhu začne srečevati ljudi, skrbeti za njihovo dostojanstvo, jim pomagati k veselju ob zavesti, da so tudi oni Božji otroci, sprejeti in ljubljeni. Božič nas spodbuja, naj postanemo dejavni sodelavci Besede pri prinašanju sporočila o dostojanstvu vsakega človeka in odrešenosti človeškega rodu.

Slovenski škofje vsem duhovnikom, diakonom, bogoslovcem in semeniščnikom, vsem redovnicam in redovnikom, vsem sodelavcem v pastorali, vsem mamam in očetom pa tudi vsem otrokom in mladim voščimo veselo praznovanje božične skrivnosti. Božič naj poživi in vzradosti vse naše brate in sestre v zamejstvu in zdomstvu. Na poseben način želimo, naj v rojstvu Božjega Sina polnost dostojanstva doživijo vsi ostareli, bolni in osamljeni, vsi ubogi in tisti, ki doživljajo krivico, izkoriščanje in prezir. Vsi naj doživijo, da je Bog zanje prišel v deželo, v kateri se je zdelo, da je v njej umrlo upanje.

V novem letu pa vsem voščimo: Gospod naj bo vedno z vami in naj stori, da boste vi vedno z njim.

Veselje Gospodovega rojstva kličemo tudi nad vse pravoslavne in evangeličanske kristjane.

Vaši slovenski škofje

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...