Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež nas na četrto adventno nedeljo vabi, da se zazremo v Marijino popolno predanost Bogu

Cerkev po svetu | 21.12.2014, 15:00

Na današnjo 4. in torej zadnjo adventno nedeljo nas želi bogoslužje pripraviti na skorajšnji božični praznik. Vabi nas k premišljevanju oznanjenja nadangela Gabrijela Mariji. Gabrijel, čigar ime pomeni „Božja moč“ razodene Devici Mariji Božjo voljo, naj postane mati njegovemu edinorojenemu Sinu (prim. Lk 1,31-32). S temi besedami je papež Frančišek danes začel opoldanski nagovor in povabil, naj se zazremo v to preprosto nazareške dekle v trenutku, ko s svojim „Zgodi se...“, daje svoje življenje popolnoma na razpolago Bogu.

Sveti oče je v opoldanskem nagovoru približal dve Marijine značilnosti, ki sta za nas zgled, kako naj se tudi mi pripravimo na obhajanje Jezusovega rojstva. Najprej je poudaril Marijino držo vere, ki se izraža v poslušanju Božje Besede. Posluša jo, da bi se ji izročila s popolno razpoložljivostjo razuma in srca. "Ko Marija na angelovo oznanilo v veri izreče svoj „Zgodi se!“ ne ve, po kakšnih poteh se bo odvijala njena zgodba, koliko bo morala trpeti in s kakšnimi negotovostmi se bo soočala. Vendar se zaveda, da gre za Božjo prošnjo. Marija se na Boga popolnoma zanese ter se izroči njegovi ljubezni. To je Marijina vera!"

Papež Frančišek je nato poudaril še drugo značilno držo Kristusove Matere, ki naj bo tudi nam vzor v pripravi na Božič. Gre za sposobnost prepoznavanja „Božjega časa“, časa njegovega prihoda. "Marija je oseba, ki je omogočila učlovečenje Božjega Sina, „razodetje skrivnosti, ki je bila zamolčana skozi večne čase“ (Rim 16,25). Učlovečenje Božje Besede je omogočila s svojim ponižnim in pogumnim „Da!“ Marija nas uči prepoznavati trenutek Jezusovega prihoda v naše življenje, ko nas prosi za takojšni in velikodušni odgovor."

Sveti oče je zagotovil, da Jezus prihaja! Dejansko se skrivnost Jezusovega rojstva v Betlehemu, ki se je v času zgodilo pred dva tisoč leti, uresničuje v liturgiji kot duhovni dogodek, v tistem „danes“ pri bogoslužju. Božja Beseda, ki je našla bivališče v telesu device Marije, prihaja v bogoslužnem obhajanju Božiča danes trkat na srce vsakega kristjana. Bog prihaja in trka! Vsakdo od nas je – po besedah svetega očeta - poklican odgovoriti, kot je odgovorila Marija. Na Božji prihod danes tudi mi odgovorimo z osebnim in iskrenim „da“ ter se dajmo popolnoma na razpolago Bogu in njegovemu usmiljenju.

Papež Frančišek je za tem nazorno orisal Božja povabila v našem življenju in nas očetovsko posvaril, naj skrbno bdimo, da Gospod ne bi šel mimo. Odpremo naj mu srce, ko začutimo njegovo trkanje s povabilom k poboljšanju, k molitvi ali k sveti spovedi.

Ob koncu opoldanskega nagovora je za zgled postavil še svetega Jožefa. Tudi on predstavlja s svojim življenjem povabilo k popolni razpoložljivosti za Božje delovanje. Sprejel je Jezusa, ki je iz ljubezni postal naš brat, da bi nam podaril mir. Zdaj Jezus trka tudi na naša srca, da bi nam prinesel mir, da bi mir podaril našim dušam. „Oprimo mu!“ je poprosil... in se zaupajmo priprošnji Marije in svetega Jožefa.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...