Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Papež za novega kamerlenga imenoval kardinala Taurana

Svet | 20.12.2014, 20:51

Papež Frančišek je danes kardinala Jeana Luisa Taurana, predsednika Papeškega sveta za medverski dialog, imenoval za kamerlenga svete rimske Cerkve. Dosedanji kamerleng je bil od leta 2007 kardinal Tarcisio Bertone. Za namestnika kamerlenga pa je sveti oče imenoval msgr. Giampiera Gloderja, apostolskega nuncija in predsednika Papeške cerkvene akademije.

Vloga kamerlenga

Kardinalu kamerlengu so v času izpraznitve Apostolskega sedeža zaupane posebne naloge. Takoj, ko je sporočena novica o papeževi smrti, kamerleng v navzočnosti papeškega liturgičnega ceremoniarja ter prelatov duhovnikov, tajnika in kanclerja camere apostolicae uradno ugotovi papeževo smrt, o čemer se izda avtentični dokument. Je tudi tisti, ki nato zapečati papeževo stanovanje. Kardinal kamerleng novico o smrti papeža sporoči kardinalu generalnemu vikarju mesta Rim, ki o tem obvesti rimsko javnost. Prav tako poskrbi za vse, kar zadeva papežev pogreb, razen če je papež v času svojega življenja določil drugače. Poskrbi za zaščito pravic apostolskega sedeža in njegovo upravljanje. Njegova naloga je, da v času izpraznjenega sedeža upravlja dobrine in premoženje Svetega sedeža s pomočjo Posebnega zbora kardinalov, če gre za manjše stvari, v primeru pomembnejših odločitev pa s pomočjo Splošnega zbora kardinalov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.