Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Dogovor med ZDA in Kubo nekatere razveselil, druge razjezil

Svet | 18.12.2014, 12:01 Petra Stopar

Po več desetletjih sovražnosti sta ZDA in Kuba sprožili intenzivni postopek normalizacije. Državi sta izmenjali nekatere zapornike, ameriški predsednik Barack Obama pa je napovedal začetek novega poglavja v odnosih s Kubo, ki med drugim zajema olajšanje trgovinskega embarga, uvedenega leta 1961, in obnovo diplomatskih odnosov. Obama je ob tem spomnil, da je ključno spodbudo za korak naprej med državama dal papež Frančišek.

Kuba je včeraj iz zapora izpustila Američana Alana Grossa, ki je bil obsojen zaradi vohunjenja, ZDA pa so izpustile še tri od petih kubanskih vohunov, ki so bili obsojeni pred trinajstimi leti. Obama je javnost seznanil tudi z informacijo, da je Kuba poleg Grossa izpustila še enega ameriškega vohuna, ki je bil zaprt dolga leta in javnost o njem ni vedela ničesar.

Pri tem ni pozabil omeniti, da je k rešitvi pozval sveti oče: „Njegova svetost papež Frančišek je, tako meni kot kubanskemu predsedniku Raulu Castru, poslal pismo, v katerem je pozval k rešitvi Alanovega primera na Kubi in treh kubanskih agentov, ki so bili v ZDA zaprti več kot 15 let.“

Predvčerajšnjim je Obama s Castrom govoril po telefonu in nato javnosti sporočil: „Državnemu sekretarju Kerryju sem naročil, naj takoj vzpostavi dialog s Kubo in diplomatske odnose, ki so bili prekinjeni od januarja 1961. Prav tako bomo v Havani odprli veleposlaništvo, Kubo pa bodo obiskali naši visoki uradniki. Na katerih koli področjih bo to možno, bomo stremeli k napredku, na primer v zdravstvu, migracijah, boju proti terorizmu, trgovini z drogami in odzivu na nesreče.“

Prav tako Obama ne izključuje, da bo v bližnji prihodnosti tudi sam obiskal Kubo. Castro je v nagovoru ameriškega kolega pohvalil, da se je odločil za prenehanje sovražnosti med državama, kar si zasluži priznanje in spoštovanje kubanskega ljudstva: „To je rezultat najinega zelo pomembnega telefonskega pogovora, v katerem sva s predsednikom Obamo uspela rešiti teme, ki zadevajo oba naroda.“ Tudi on se je zahvalil za posredovanje papežu in tudi Kanadi.

Novica je naletela na splošno navdušenje v svetu in na Kubi

Pohvale prihajajo med drugim s strani generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona in venezuelskega predsednika Nicolasa Madure. Dogovor pozdravlja tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini, ki je dejala, da Evropska unija upa na izboljšanje odnosov z vsemi deli kubanske družbe. Jezni in razočarani pa so nekateri republikanci in demokrati v ZDA ter večinoma starejši kubanski begunci na Floridi.

Spomnimo: Ameriško-kubanski odnosi so na dnu vse od leta 1961, ko je Washington uvedel gospodarsko blokado Kube, ker je oblast na njej na silo prevzel komunistični režim Raulovega brata Fidela Castra. Obama je že med kampanjo leta 2008 napovedoval prizadevanja za izboljšanje odnosov s Kubo, vendar desetletja sovražnosti ni bilo tako lahko odpraviti.

Svet, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.