Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Frančišek zaslužen za vzpostavitev diplomatskih odnosov med Kubo in ZDA

Cerkev po svetu | 18.12.2014, 08:44 Marta Jerebič

Ameriški predsednik Barack Obama in kubanski voditelj Raul Castro sta razglasila, da bodo ZDA in Kuba znova vzpostavile diplomatske odnose. Ker je imel pri tem ključno vlogo papež Frančišek, sta se oba predsednika odločila, da bosta to novico objavila na včerajšnji papežev 78. rojstni dan.

Vatikan je v izjavi pojasnil, da je v zadnjih mesecih papež pisal pismo Obami in Castru ter ju povabil, naj rešita nekatere skupne humanitarne probleme, med drugim v zvezi z zaporniki. Pozval je tudi k novi fazi v odnosu med državama.Ameriška in kubanska delegacija sta se na pogovorih v Vatikanu srečali oktobra.

Frančišek je najnovejše odločitve vesel in izraža upanje, da bo pomagala premostiti težave, ki so nekoč obremenile dvostranski odnos.

Kljub temu da je Kuba znana po nasprotovanju do vere, Sveti sedež s tem otokom ni nikoli pretrgal diplomatskih vezi. Leta 1998 je Kubo obiskal Janez Pavel II. in jo prosil, na se odpre svetu in obratno. To sporočilo je ponovil Benedikt XVI. ko je marca 2012 obiskal Havano.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.