Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež pri avdienci povabil k posnemanju nazareške družine

Svet | 17.12.2014, 13:04 Tone Gorjup

Papež Frančišek je pri splošni avdienci povedal, da bo v katehezah do prihodnjega oktobra razmišljal o družini. Nedavna škofovska sinoda je bila prvi „korak“ na poti, ki jo bomo sklenili oktobra 2015 s še eno škofovsko sinodo na temo: Poklicanost in poslanstvo družine v Cerkvi in svetu. Po papeževih besedah je to naša skupna pot, zato kateheze o družini. Tokrat se je ustavil pri nazareški družini.

Papež se je odločil, da bo med eno in drugo sinodo škofov o družini skupaj z romarji, ki prihajajo v Rim razmišljal o velikem daru, ki ga je Bog ob stvarjenju dal Adamu in Evi. Naročil jima je, naj bosta rodovitna in naj napolnita zemljo. Jezus je ta božji dar človeštvu potrdil in mu dal posebno mesto v veselem oznanilu. Kot je dejal papež, bližina božiča na novo osvetljuje skrivnost družine: „Učlovečenje Božjega Sina odpira novo poglavje v zgodovini odnosa med moškim in žensko. Ta nov začetek se zgodi znotraj družine, v Nazaretu.“ Jezus je bil rojen v običajni družini, v nepomembnem mestu na obrobju Rimskega imperija. Evangeliji ne povedo prav veliko o prvih tridesetih letih njegovega življenja. Lahko si predstavljamo, da je imel Jezus precej običajno družinsko življenje. Odraščal je v okolju, kjer je imela vera pomembno mesto; učil se je ob besedah ter zgledu Marije in Jožefa in „napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh“, kot beremo v Lukovem evangeliju. V posnemanju Svete nazareške družine mora vsaka krščanske družina v svojem domu pripraviti prostor Jezusu. Ko v povsem običajnih družinah živimo v ljubezni med seboj, Božji Sin tiho prihaja med nas ter prinaša odrešenje v naš svet, je dejal papež Frančišek.

Pred molitvijo očenaša in blagoslovom je papež zbrane povabil, naj se za trenutek zberejo, potem pa nadaljeval: „Zdaj želim skupaj z vami moliti za žrtve okrutnih terorističnih dejanj v minulih dneh v Avstraliji, v Pakistanu in v Jemnu. Gospod naj da svoj mir umrlim, naj potolaži njihove svojce in spreobrne srca nasilnežev,“ je dejal papež užaloščen zlasti zaradi umorjenih nedolžnih otrok.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.