Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Maša z varuhi spomina

| 15.12.2014, 14:30 Jože Bartolj

V zavodski cerkvi sv. Stanislava v Šentvidu so se na tretjo adventno nedeljo prvič pri sveti maši srečali varuhi spomina na žrtve druge svetovne vojne in po njej. Gre za posameznike, ki so preko spletne strani Vseposvojitev.si osebno posvojili eno od žrtev zla med drugo svetovno vojno in po njej, ter jo sedaj nosijo v svojih srcih in zanje molijo.

Bogoslužje je vodil dr. Maksimiljan Matjaž, ki se je med drugim v pridigi navezal na božjo besedo tretje adventne nedelje in dejal, da kot so farizeji zahtevali od Janeza Krstnika, da pove kdo je, se tudi danes mnogokrat sprašujemo, kdo smo. In če se ozremo nazaj v preteklost lahko vidimo, da so tisti, ki so želeli izbrisati osebo iz obličja zemlje, so mu dopovedovali, da ni nič vreden, da je nič, da je sovražnik, izdajalec, hlapec... S pomočjo varuhov spomina, pa po Matjaževih besedah, te osebe zdaj vstajajo pred nas z imeni in priimki, s svojimi usodami.

Po pridigi so varuhi spomina na žrtve simbolno prižgali sveče v spomin posvojenim žrtvam in javno izgovorili njihovo ime.

Simbolno prižiganje sveč
Simbolno prižiganje sveč © Aleš Čerin

Na Inštitutu za novejšo zgodovino Slovenije urejajo seznam z naslovom ‘Smrtne žrtve med prebivalstvom RS med drugo svetovno vojno in neposredno po njej’. Na njem je trenutno 99.823 imen. Približno pet odstotkov Slovencev bi torej moglo posvojiti vse žrtve. Morda bo v prihodnjem letu, ko se bomo spominjali 70 let od konca druge svetovne vojne, uspelo v zavest dovolj širokemu krogu ljudi, predstaviti potrebnost tega dejanja. Za to si prizadeva tudi civilno družbena iniciativa Resnica in sočutje, kamor se umešča tudi zamisel Vseposvojitve.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.