Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na srečanju s slepimi in slabovidnimi (foto: Radio Vatikan)
Papež na srečanju s slepimi in slabovidnimi

Papež: življenje po vrednotah zahteva hojo proti toku

Svet | 13.12.2014, 15:33 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne sprejel predstavnike Družbe Gabriela Rosseta in člane Doma Naše ljube Gospe iz Sansabrija, ki delujejo na področju pomoči brezdomcem. Poudaril je, da globoko ceni njihovo delo za revne in pomoči potrebne ljudi ter za vse tiste, ki jih družba odklanja, ker nimajo strehe nad glavo, ker so brez hrane, brez dela in zato tudi brez temeljnega dostojanstva. Ker danes obhajamo god sv. Lucije, zavetnice slepih, pa se je sveti oče srečal tudi z nacionalnim odborom italijanske zveze slepih in slabovidnih.

Papež Frančišek je spregovoril o vrednotah, ki jih lahko delimo verni, kot tudi neverni, h katerim nas vabi sv. Lucija. Prva je pogum. Lucija je bila mlada in krhka ženska, ki pa je zelo pogumno sprejela mučenje in nasilno smrt. Njen pogum je izviral iz vstalega Kristusa. Po papeževih besedah vsi potrebujemo pogum, da se soočimo s preizkušnjami življenja. „Še posebej ga potrebujejo slepi in slabovidni, da se ne zaprejo vas in v svoje samopomilovanje, ampak se odprejo resničnosti, drugim ljudem, družbi; da se naučijo spoznavati in vrednotiti zmožnosti, ki jih je Gospod dal vsakomur, zares vsakomur, brez izjeme! Za to pa je potreben pogum“, je dejal sveti oče.

Druga vrednota je povezana s tem, da Lucija ni bila sama, temveč je bila del skupnosti. Zato je tudi zanje tako pomembno, da so združenje. To pa ni le seštevek posameznikov, ampak je veliko več. „Prav osebe, ki so za kaj prikrajšane, s svojo izkušnjo vsem govorijo, da nismo ustvarjeni za to, da bi bili osamljeni, ampak da smo ustvarjeni za odnose, da se dopolnjujemo, si pomagamo, se spremljamo in se medsebojno podpiramo. Njihova prisotnost nas spodbuja, da smo skupnost, da se medsebojno sprejmemo z našimi omejitvami.

Lucija pa nam nazadnje pravi tudi, da je življenje ustvarjeno zato, da bi bilo podarjeno. Vrednota podaritve samega sebe je univerzalna, je skrivnost prave sreče. Človek se ne uresniči v polnosti, ko nekaj ima ali ko dela, ampak ko ljubi. „Če živimo po teh vrednotah, lahko tudi danes naletimo na nerazumevanja. Zahteva napor, da gremo proti toku. To nas ne sme presenetiti. Pričevanje od nas vedno zahteva, ga zanj osebno plačamo. Sodobna družba, ki močno poudarja individualistične pravice, tvega, da bo pozabila na občestveno razsežnost in zastonjski dar samega sebe za druge“, je še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...