Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež na praznik Brezmadežne: Pustimo Bogu, da iz nas naredi dar za druge

Svet | 08.12.2014, 12:58 Marjana Debevec

Obhajamo slovesni praznik brezmadežnega spočetja device Marije. Zaradi posebne naloge v zgodovini odrešenja, saj je bila izbrana, da postane Božja Mati, je bila namreč Marija po nauku Cerkve obvarovana madeža izvirnega greha in je bila vse od spočetja deležna posvečujoče milosti. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo poudaril, da nam današnji praznik sporoča, da je vse milost; zastonjski dar Boga in njegove ljubezni do nas.

Kot Marija naj bi tudi mi znali poslušati Boga, ki nam govori in sprejeti Njegovo voljo. „Po evangeljski logiki namreč ni nič bolj delavno in plodno kot prisluhniti in sprejeti Gospodovo besedo“, je poudaril papež Frančišek. Marija je rekla: 'Naj se mi zgodi' in ne 'Bom storila'. To nas po papeževih besedah uči, da je bolj pomembno to, kar si, kot pa to, kar delaš in pa, da je treba pustiti, da Bog deluje, da bi bili zares takšni, kakršne nas hoče On. Čeprav je Marija sprejemljiva, pa ni pasivna, je poudaril papež. Spomnil je, kako je je Jezusu, ki se je v Njej utelesil, darovala leso in kri; na duhovni ravni pa je sprejela milost in nanjo odgovorila z vero.

Marija je bila sicer brez ovire greha, vendar pa lahko milost sprejmemo tudi vsi mi, je poudaril papež. Kot je Marijo sv. Elizabeta pozdravila: 'blagoslovljena med ženami', smo bili po papeževih besedah tudi mi od vedno blagoslovljeni, kar pomeni ljubljeni, izbrani pred stvarjenjem sveta, da bi bili sveti in brezmadežni. Božjo milost smo po papeževih besedah zastonj prejeli in jo moramo zato tudi zastonj deliti naprej. „Pustimo Svetemu Duhu, da iz nas naredi dar za druge; da nam pomaga postati orodje sprejemanja, sprave in odpuščanja. Če se bomo pustili preoblikovati Gospodovi milosti, ne bomo mogli zase zadržati luči, ki prihaja iz Njegovega obličja, ampak bomo pustili, da razsvetli tudi druge“, je dejal sveti oče in nas povabil, naj se od Marije, ki je vedno zrla svojega Sina.

Papež Frančišek bo ob 16. uri obiskal Španski trg v Rimu, kjer stoji kip Brezmadežne in bo tako počastil Marijo. V Sloveniji pa duhovniki vsako leto 8. decembra obnavljajo posvetitev Mariji. Bogoslovci prvega letnika Bogoslovnega semenišča v Ljubljani so ob tem sprejeti v Marijino kongregacijo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.