Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
dr. Nevenka Bogataj (foto: Izidor Šček)
dr. Nevenka Bogataj

Znanje je nekaj neverjetno privlačnega

| 06.12.2014, 17:30

Ena od oddaj, ki je stara toliko, kot je mlad naš radio, je tudi nedeljska kmetijska oddaja. Sprva je bila na sporedu v nedeljskih jutrih, kasneje se je pomaknila na pozno dopoldne. In kar precej let je to oddajo urejala dr. Nevenka Bogataj, ki smo jo spoznavali v oddaji Naš gost.

Dr. nevenka Bogataj pravi, da jo na radio vežejo lepi spomini, pa čeprav je, tako kot ostali radijci, bila pravzaprav vržena v vodo in primorana plavati. Brez tega takrat ni šlo, radijsko plavanje pa ji je šlo dobro od rok.

Plavati, ko te vržejo v vodo

"Verjetno sem že kot oseba taka, da sem rada vržena v vodo, ali pa sem se te vrženosti morala navaditi, ker sem tudi službo nastopila na podoben način... Zelo dobro se spominjam urednika Francija, ki je rekel: "Nekaj kilometrine, pa bo šlo!" In jaz sem si to spodbudo, to zaupanje vzela zelo k srcu, mislim, da so vsi vodje, ki zaupajo zelo pomembni in sem se zato čutila še bolj odgovorna, še bolj motivirana, da se dobro pripravim, da sledim navodilom Ide Baš, ki nas je učila izgovorjave ... rada sem pred izzivi in se jih lotim, kolikor morem odgovorno."

Sledi radijskega dela

O samem pripravljanju oddaj Nevenka pravi, da je izbrane teme poskušala osvetliti s strani, za katere je ocenila, da poslušalce zanimajo in so največkrat zanimale tudi njo. Urednikovanje je pustilo sled, najprej v potrditvi, da zmore tudi izzive, za katere ni najbolj strokovno pripravljena in podkovana, svojo sled pa je pustil tudi radijski kolektiv, ki ga je doživljala kot toplega, aktivnega, povezanega in profesionalnega, kot okolje, ki spodbuja učenje in prav znanje je nekaj, kar je Nevenki neverjetno privlačnega.

V mladosti potepinka in navdušena športnica

Nevenka pravi, da je zelo pomembno, da imaš na otroštvo ogromno lepih spominov. Sama je zanje zelo hvaležna staršem, ki so ji približali lepote narave, babici, ki jo je navduševala nad delom na vrtu, najstniška leta pa so bila zaznamovana s kolesarskimi potepanji. Zelo rada je igrala tudi košarko: "Skupinski šport je nekaj posebnega, košarko sem imela zelo rada in jo zdaj tudi zelo pogrešam. Želela bi si jo še igrati!"

Dr. Nevenka Bogataj na Andragoškem centru Slovenije razvija in raziskuje kulturo neformalnega skupnostnega učenja, vseskozi pa jo še posebej zanimajo vprašanja sonaravnosti, oziroma iskanja ravnotežja med tem, kar kot družba in posamezniki zmoremo in tem kar še smemo, da bi ohranili naravne vire tudi našim zanamcem in obstali kot skupnost. Vabljeni, da pogovoru v celoti prisluhnete!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...