Alen SalihovićAlen Salihović

20 let: Dobrodelni projekti

| 26.11.2014, 01:50 Blaž Lesnik

Dobrodelnost je beseda, s katero so povezani začetki našega radia, Klic dobrote pa naslednji dve, ob katerih je radio rasel, hkrati pa pomagal soustvarjati ta tradicionalni dobrodelni koncert. V dvajsetih letih pa se je nabralo tudi lepo število drugih dobrodelnih akcij, ki jih je naš radio ustvarjal ali pa pri njih tako ali drugače sodeloval.

Dveh reči ne odlagaj na jutri: poboljšanja in dobrega dejanja.“ Vsem dobro znani stavek blaženega Antona Martina Slomška spremlja delovanje Radia Ognjišče od vsega začetka. Prizadevamo si za poboljšanje – izboljšanje našega programa, saj se zavedamo, da bi sicer ostali na mestu - nekje v zgodovini, morda kar v letu 1994. A tudi z drugim delom Slomškovega opozorila je tesno povezan tako začetek našega radia, kot tudi vsa nadaljnja leta do današnjega dne: dobro delo.

KLIC DOBROTE

Danes tradicionalni dobrodelni koncert Slovenske Karitas Klic dobrote je imel pri tem ključno vlogo. Glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak, ki je v rokah držal škarje in platno pri prvih osmih koncertih se takole spominja: „V Celju, kjer sem bil kaplan, sem začel s to prireditvijo, ki je še danes po moji oceni največja dobrodelna prireditev v Sloveniji, ki jo prireja Slovenska Karitas. Na tem koncertu sem pri organizaciji spoznal, kako potrebno je to delo. Zato sem, tudi ko sem načrtoval radijsko delo, radijski program, vedel, da brez dobrodelnosti ne bo mogoče. Vedno znova smo namreč spodbujeni, da delamo dobro, navsezadnje je to tudi zahteva evangelija: pomagaj bližnjemu. Dobrodelnost je samo eden izmed odsevov ljubezni do bližnjega.

Klic dobrote je tesno povezan z radijskim začetkom
Klic dobrote je tesno povezan z radijskim začetkom © ARO

PUSTNA SOBOTNA ISKRICA

Nekaj povsem našega se je v povezavi z dobrodelnostjo rodilo leta 2001. Povezava med pustnim rajanjem za otroke in njihove starše in pomočjo (sprva) misijonarjem, kasneje tudi slovenskim družinam: to je seveda Pustna Sobotna iskrica. Vse se je začelo z jubilejem Sobotne iskrice, naše otroške oddaje, ki jo vodi Jure Sešek: Bila je 300-ta Sobotna iskrica, odločili smo se, da gremo med ljudi, med otroke. Hkrati smo dobili misel, da bi bilo lepo ob tem zbrati še nekaj za otroke, ki povsem drugače doživljajo zimo, svoje otroštvo... Tako je bila zraven dobrodelna nota, odločili smo se za Vrhniko, za takrat novo OŠ Antona Martina Slomška. Skrbelo nas je, kako bo z odzivom, koliko maškar bo prišlo, kako visoka bo zbrana vsota (prvič smo zbirali samo na mestu samem – prostovoljne prispevke)... In smo bili nad vsem navdušeni.

Pustna sobotna iskrica - prepoznavna pustna zabava z dobrim namenom
Pustna sobotna iskrica - prepoznavna pustna zabava z dobrim namenom © ARO

Kot se je v prvih letih spreminjal kraj, kjer je pustna iskrica gostovala, so se spreminjali tudi kontinenti, države in kraji, kamor so bila namenjena zbrana sredstva: Madagaskar, Kambodža, Paragvaj, Brazilija, Ruanda in Burundi... Potreb je bilo in jih je še vedno veliko. Kljub temu izbrati pravo ob pravem času ni enostavno.

DOBRODELNE AKCIJE STOPIMO SKUPAJ

V dvajsetletni zgodovini Radia Ognjišče se je večkrat zgodilo, da so k delu za pomoč sočloveku v stiski vodile razmere: enkrat so jih prinesle hudourniške vode, drugič nevzdržne razmere na onkoloških oddelkih. Posebno hitro se je bilo treba odzvati ob poplavah v Železnikih, septembra 2007, časa je bilo malo. "V 48-ih urah smo pripravili scenarij, ki nam je bil zaupan, prav tako izbor glasbenikov in vsega ostalega. Po moji oceni je bila ta akcija v Sloveniji največja, saj se je v tistem večeru in naslednjem dnevu zbralo blizu milijon evrov. Takrat je bilo prvič tudi zares lepo sodelovanje Rdečega križa in Slovenske Karitas. Takrat smo bili tako povezani, kot tistega leta, ko smo bili na plebiscitu za samostojnost Slovenije", se spominja glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak.

Leto dni kasneje, 5. oktobra, smo prav tako skupaj s Televizijo Slovenija in Društvom onkoloških bolnikov pripravili novo akcijo za postelje na Onkološkem inšitutu. 12. februarja 2011 pa smo sodelovali pri dobrodelni akciji zbiranja sredstev za digitalni mamograf v Kranjski porodnišnici, prav tako v sodelovanju s TV Slovenija je bilo zbranih več kot 130.000 evrov.

PEDRO OPEKA IN ZBIRANJE ZA SLOVENSKO VAS NA MADAGASKARJU

Ko listamo skozi zgodovino naših dobrodelnih projektov, ne moremo mimo človeka, ki je s svojim življenjem svetilnik in opomin. Misijonar Pedro Opeka je s svojo jasno besedo in svetlim zgledom zasvetil tudi 10. julija leta 2000, ko ga je v oddaji PRO gostil urednik Franci Trstenjak. Med oddajo je padla ideja o zbiranju sredstev za gradnjo ene hiše za brezdomce. Zgodilo se je, da so poslušalci v slabih dveh urah darovali kar za štiri hiše, 4.200.000 tedanjih slovenskih tolarjev. In tudi takrat, kot pri vseh drugih dobrodelnih projektih, je k uspehu odločilno pripomogel dar uboge vdove.

V oddaji PRO smo gostili Pedra Opeko tudi leta 2009; akcija RIŽ ZA OTROKE
V oddaji PRO smo gostili Pedra Opeko tudi leta 2009; akcija RIŽ ZA OTROKE © ARO

SLOMŠKOVA USTANOVA IN RADIO OGNJIŠČE

Radio Ognjišče na poseben način sodeluje tudi s Slomškovo ustanovo. Ta je s svojim delom začela leta 2000, s štipendijskim skladom za podpiranje dijakov iz socialno šibkejših družin vseh štirih katoliških gimnazij pa skuša na viden način nadaljevati plemenito delo blaženega škofa Slomška.

Dan Slomškove ustanove na Gimnaziji Želimlje
Dan Slomškove ustanove na Gimnaziji Želimlje © ARO

Sodelovanje Slomškove ustanove in Radia Ognjišče je sčasoma preraslo v ustaljeno obliko celodnevnega prenašanja radijskega programa iz ene od štirih katoliških gimnazij s prispevki dijakov in profesorjev. Sledi pa skupni večerni dobrodelni koncert.

JUBILEJNA AKCIJA DOBRO DELO DOBRO DENE

Ob našem praznovanju smo se v začetku leta 2014 lotili tudi posebne dobrodelne akcije, ki je tik pred sklepom. Vsakega dvajsetega v mesecu smo v radijskem programu približali dve zgodbi človeške stiske in pri tem aktivno sodelovali. Prav posebna zgodba za socialno ogrožene družine pa se je začela s polnjenjem nakupovalnih vozičkov: ob koncu akcije bomo z njimi razveselili skupaj 96 družin. Hvala vsem, ki ste (in še boste) darovali!

Akcija Dobro delo dobro dene in polni vozički za družine
Akcija Dobro delo dobro dene in polni vozički za družine © ARO

Ko govorimo o dobrodelnih projektih našega radia, ne moremo mimo številnih dogodkov, pri katerih sicer dogodka nismo ustvarjali, smo pa sodelovali pri njih tako, da smo o njem govorili. Preko obvestil, branih ali režiranih oglasov in seveda z neposrednimi prenosi trkamo srca naših poslušalcev in vabimo k dobremu delu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...