Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Matjaž Merljak (foto: Rok Mihevc)
Matjaž Merljak

20 let: Domovina je z vami, dragi rojaki

Radijski utrip | 17.11.2014, 06:15 Matjaž Merljak

Še enajst dni je do 20. obletnice oddajanja Radia Ognjišče iz ljubljanskega studia. Že od samega začetka v programu spremljamo življenje rojakov. Od leta 1997 in leta 2004 pa smo posebej povezani z njimi. Veliko zamejcev, zdomcev in izseljencev smo v teh letih gostili v našem studiu, z nekaterimi smo se srečali tudi njihovi novi domovini.

Oddaja Slovencem po svetu je v programu Radia Ognjišče od začetka - novembra leta 1994. Nedeljsko popoldne je njen termin. No, če smo iskreni, je bila nekaj časa na sporedu tudi ob nedeljah zvečer, pa ob sobotah, nekaj časa se je izmenjevala z Misijonsko oddajo. Prinašala je novice o življenju rojakov, njihove življenjske zgodbe in aktualno problematiko. Slednje smo spremljali tudi s pomočjo slovenske oddaje radia Glas Amerike VOA, ki smo jo že kmalu po začetku oddajanja v programu gostili od ponedeljka do petka ob 19. uri. Z veseljem smo jo gostili do 27. februarja 2004, ko se je vodstvo VOA po 60-ih letih odločilo, da zapre evropska jezikovna uredništva. A tudi po tistem se je Alenka Adamič Richardson še javljala v naš program in nam prinašala aktualnosti iz življenja v Ameriki do njenega rojstva za večnost marca leta 2012.

Že v prvo leto oddajanja sodi lep spomin povezan z rojaki. Od 4. do 23. oktobra leta 1995 smo bili radijci na obisku pri Slovencih v Kanadi. Z njimi smo se srečali pri svetih mašah in na koncertih. V radijski ekipi so bili glavni urednik Franci Trstenjak, napovedovalca Ida Baš in Marjan Šneberger in glasbeni urednik Ivan Hudnik ter še pevka Irena Vrčkovnik in ansambel Vesna. Še nekaj drugih obiskov glavnega urednika Francija Trstenjaka pri rojakih: od 24. do 28. maja leta 1996 je bil na srečanju Slovencev v Vadsteni na Švedskem, kjer je vodil slovesno bogoslužje; od 1. do 25. aprila leta 1997 je bil na obisku pri rojakih v Avstraliji, od 24. do 30. oktobra leta 2003 pa pri rojakih v San Franciscu. Slovesnost ob 100. obletnici blagoslovitve temeljnega kamna za cerkev Gospodovega rojstva je vodil škof Alojz Uran. Radijsko delegacijo sta sestavljala še Ivan Hudnik in Miha Močnik, ki sta pripravila glasbeni program za tamkajšnje “Martinovanje”. Vsi ti obiski so seveda odmevali v programu, tako da smo lahko slišali posnetke pogovorov, stkale pa se se tudi močne prijateljske vezi. Te držijo še danes.

Romanje treh Slovenij, Svete Višarje 2010
Romanje treh Slovenij, Svete Višarje © Matjaž Merljak

Oddajati smo začeli v letu 1994 in takrat nas je bilo možno spremljati le prek zemeljskih oddajnikov v Sloveniji. Naš signal je, kjer so geografske lastnosti dovoljevale, segel tudi čez meje, v sosednje države. Da bi nas ujeli rojaki v Evropi, ki so lahko poslušali Radio Slovenija na srednjih valovih, so bile le sanje. A razvoj tehnike nam je že v tretjem letu oddajanja omogočil, da so se uresničile celo večje sanje. Potem ko smo v letu 1996 vzpostavili spletne strani, smo 15. aprila leta 1997 začeli oddajati naš program prek interneta. Postali smo prva slovenska radijska postaja, ki je to omogočala neprekinjeno 24 ur na dan. Tako so nas lahko slišali rojaki kjerkoli po svetu, ki so le imeli osebni računalnik. Velika pomanjkljivost je bila, da je bilo število poslušalcev omejeno. Zato smo bili veseli, da smo se rojakom v Evropi lahko bolj približali 1. maja 2004 - prav na datum, ko je naša država postala polnopravna članica EU. Takrat smo začeli naš signal oddajati tudi na satelitu. Rojakom smo se približali tudi leta 2007, ko smo na naši spletni strani postavili Audio arhiv, kjer so naše oddaje in rubrike na voljo za poslušanje in prenos.

Rojakom, ki živijo po svetu in v sosednjih državah, na Radiu Ognjišče namenjamo veliko pozornosti in nudimo možnosti stika z domovino. Oddaja Slovencem po svetu in domovini je na sporedu neprekinjeno od leta 1994. Misel na rojake pa je že nekaj let poleg nedeljskih popoldnevov prisotna vsak delovnik, ko se malo po drugi uri zasliši rubrika Slovenci po svetu, od oktobra 2007 pa je na portalu radia Ognjišče tudi sklop novic o rojakih. Od leta 2002 do leta 2011 smo imeli tudi posebne oddaje Radijski most. Več kot 20 oddaj se je zvrstilo s Slovenskim kotičkom v Argentini ter slovenskimi radijskimi oddajami na SBS in 3ZZZ v Avstraliji. Šlo je za oddajo, ki je hkrati potekala na dveh postajah. Poslušalci so klicali na radio v svoji državi in sporočajo pozdrave: iz Slovenije v Avstralijo in iz Avstralije v Slovenijo ... Zelo lepo je bilo poslušati te pozdrave!

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, nadškof Uran
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, nadškof Uran © Matjaž Merljak

Oddaje Slovencem po svetu in domovini prinašajo utrip življenja med rojaki. Večinoma so mozaične. Nekatere v letu pa so tudi tematske. To je recimo takrat, ko vso oddajo posvetimo eni tematiki. Tak primer je, ko v drugi avgustovski oddaji predvajamo posnetke z višarskega romanja treh Slovenij. V oddaji objavimo predavanje, s katerim se romanje začne, posnetek pridige in delčkov kulturnega programa po maši. V zadnjih letih dodamo tudi poročilo z Višarskih dnevov mladih, ki se na gori zaključijo. Svete Višarje so namreč s Slovenci v zamejstvu, zdomstvu in izseljenstvu so tesno povezane. 1766 metrov visoka gora nad Trbižem v Kanalski dolini v Italiji je sicer tudi stičišče slovanskega, romanskega in germanskega sveta. Od leta 1989 tam vsako prvo nedeljo v avgusti poteka Romanje treh Slovenij, ki ga pripravljata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov.

Že dve desetletji dajemo prostor zamejskim, zdomskim in izseljenskim temam. Pri poročanju o dogajanju nam v veliki večini nasproti pridejo rojaki s svojimi poročili. Občasno jih z radijskim mikrofonom in fotoaparatom obiščemo tudi mi. Tako zadnja leta izčrpno poročamo s spomladanskega pevskega srečanja Koroška poje. Posnetek iz Doma glasbe v Celovcu nam prijazno odstopijo v slovenskem uredništvu ORF, koroški in drugi nastopajoči zbori in glasbeniki pa nam radi zaupajo svoja občutja. Drug odmevnejši dogodek med koroškimi Slovenci, ki ga zadnja leta ne izpustimo, je podelitev Tischlerjeve nagrade. Januarja jo podelita KKZ in NSKS.

41. Koroška poje
41. Koroška poje © Matjaž Merljak

Srečanje rojakov v Vadsteni, Švedska
Srečanje rojakov v Vadsteni, Švedska © Matjaž Merljak
Med pomembnimi arhivskimi posnetki iz oddaj namenjenih Slovencem po svetu so tisti, ki so nastali jeseni 2008, ko smo obiskali rojake v Franciji in v nedeljo, 12. oktobra, smo prvič prek spleta prenašali nedeljsko sveto mašo iz tujine, točneje iz Merlebacha na vzhodu Francije. Lepe spomini so tudi na obisk v Stuttgartu leta 2010, ko je tamkajšnja slovenska župnija praznovala zlati jubilej. Slovesnost je vodil takratni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Župnik dr. Zvone Štrubelj nam je tudi sicer zelo pogosto v telefonskih pogovorih predstavljal dogajanje pri njih. Medse sta nas že dvakrat sprejela izseljenska duhovnika Zvone Podvinski na Švedskem in Lojze Rajk v Essnu. Slednji večkrat v oddaji sodeluje tudi po telefonu in vsakič, ko ga pokličem, v njegovem župnišču igra naš radio, bodisi prek satelita ali interneta. Pa veste, kje še igra naš radio, ko pokličem za pogovor? V slovenskih župniščih v kanadskem Hamiltonu in Torontu, pa tudi v avstralskem Melbournu in Sydneyju. Hvala vsem slovenskim župnikom po svetu za njihovo poročanje. Iskrena hvala tudi vsem sodelavcem in dopisnikom, Bog povrni!

Veliko bogastvo za naš program in s tem za vas, dragi poslušalci, so rojaki, ki jih predstavljamo v različnih oddajah in tudi v oddajah Naš gost. V njih namreč predstavimo njihovo življenje in delo sogovornika ali sogovornice. Veseli smo, da jih lahko predstavljamo v programu našega radia.

Na našem radiu odmeva življenje rojakov v sosed državah in po svetu in Bog daj, bi odmevalo še dolgo, da bi se slovenstvo po svetu, naša narodna izročila, kultura in jezik ohranjali in bi temelj dajalo globoko versko izročilo.

Radijski utrip, Slovenci po svetu, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.