Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Jure Sešek (foto: Izidor Šček)
Jure Sešek | (foto: Izidor Šček)

20 let: Na mladih svet stoji!

| 15.11.2014, 06:13

Radio Ognjišče se že od začetka zaveda, da je njegov program namenjen pisani množici poslušalcev, ki zajema ljudi različnih stanov, prepričanj, pa tudi starosti. Vsebine, ki so namenjene mladim poslušalcem, zato vsakodnevno iščejo pot do njihove pozornosti. Najmlajše pozdravljamo v jutranjih minutah Bim bam bom, lahko noč jim želimo v večerni rubriki Otroški dober večer, vsak teden pa pripravljamo tudi otroško oddajo Sobotna iskrica. Mladina lahko vsak četrtek prisluhne Dijaški oddaji, študentje Kolokviju, ki je ob sredah zvečer vesel njihovega sodelovanja, vsi pa tudi glasbi in mnogim rubrikam vsak dan.

Sprašujemo se kaj je tisto, kar otroci potrebujejo za dober začetek dneva. Objem staršev, modrost starejših generacij, zbranost na poti, odgovorne in poštene učitelje v šoli, varstvo angelov varuhov na vseh poteh … Na vse omenjeno opozarja Bim bam bom, ki si pogosto pomaga s pogledom na svetniški koledar, v Mavrico, Sveto pismo, s poezijo in različnimi zgodbami.

Zgodbe imajo svoj prostor tudi v naših večerih, ko otrokom in ostalim predvajamo petnajst minutno rubriko, ki jih skuša zazibati v sanje. Nešteto ljudskih pravljic smo prebrali, prekrižarili svet z domišljijo in napolnili še in še koncertnih listov s pesmimi za otroke. Spoznavamo, da se zdi, da je glasbenim ustvarjalcem skoraj zmanjkalo moči in volje za ustvarjanje novih pesmi, ki bi preglasile različne bitke talentov in v najmlajših budile pravega glasbenega duha. Ko smo pred leti pripravljali otroške rubrike, se je zdelo, da novosti kar čakajo, da jih ponesemo v svet. Danes je drugače, zato moramo previdno ravnati z zaupano pozornostjo mladih poslušalcev. Zavedamo se, da z našim izborom vsebin in glasbe tudi vzgajamo.

Sobotna iskrica poteka s Krvavca, Jure z Melito in njeno mamico
Sobotna iskrica je potekala tudi s Krvavca, Jure z Melito in njeno mamico © Matjaž Merljak

Vse omenjeno velja tudi za Sobotno iskrico, našo otroško oddajo, ki je že vrsto let vesela pokroviteljstva založbe Družina. Urednico Mavrice Melito Košir smo vprašali kako razume naše sodelovanje in kaj pravi o vsebinah, ki so namenjene mladim poslušalcev. Takole pravi: „Naše sodelovanje v Sobotni iskrici razumem kot velik Božji dar. Hvaležni smo, da lahko v tem času prinašamo vrednote, ki so trdne in jih ne more zamajati noben vihar. Deležni smo mnogih odzivov, ki potrjujejo, da smo na pravi poti. Prepričana sem, da otroci želijo biti dobri in, da si želijo narediti korak, ki bo naredil naš svet lepši.“

Razigrana Pustna sobotna iskrica
Razigrana Pustna sobotna iskrica © Izidor Šček

V Sobotni iskrici in z njenimi poslušalci se je rodila tudi ideja o našem pustnem plesu z dobrim namenom. Prav Pustna Sobotna iskrica predstavlja enega naših odmevnejših projektov, ki s svojo izvedbo dokazujejo, da nam ni vseeno za ljudi, ki trpijo in, da se dobrota ne meni za razdaljo in ostale ovire. Ponosni smo na dobrotnike, ki ste, med drugim, zgradili šolo v Kambodži, opremili učilnice v Braziliji, kupili čolne na Amazonki, buldožer na Madagaskarju in pomagali pri mnogih projektih doma! Hvala.

Mladost ni samo norost

V to trditev trdno verjamemo ustvarjalci Dijaške oddaje, ki jo že vrsto let redno vsak četrtek popoldne pripravljamo na radiu Ognjišče. Verjamemo v mlade in v njihovo samosvojost in radoživost. Navdušujejo nas z neustavljivo energijo in z zagonom po spremembah. To jim »pritiče« in nimamo pravice (starejši), da bi jim to kakorkoli jemali ali jih skušali utesnjevati v svoje predstave in poglede. Lahko smo jim le zgled, in dober naj bo, zatorej delajmo na sebi in mladi nas bodo posnemali. Do mladih smo velikokrat zelo zadržani, ker jih ne razumemo. Svet se spreminja, razvoj gre z naglico naprej in temu razvoju zmorejo slediti najbolj prav mladi. Ko ostajamo za njimi, se tudi prostor med nami povečuje. Namen naših Dijaških oddaj je torej tudi ostati v koraku z mladimi, slišati, o čem in na kakšen način razmišljajo. S tem premoščamo tudi stereotipe o mladih in o njihov svetu, vstopamo v njihovo raznoliko ustvarjalnost in tudi drugačnost.

Nataša v pogovoru z dijaki
Nataša v pogovoru z dijaki © GŽ

V Dijaških oddajah pogosto mladi govorijo o mladih, o svojih pogledih na družbo, pričakovanjih, željah, o svojih dosežkih, zanimanjih in podobno. Posebno poglavje v oddaji so izbrane pesmi, ki izražajo trenutno najaktualnejšo smer glasbene pop kulture. Zavedamo se ne tolikšne navezanosti dijakov na radio, s kakršno smo odraščali od njih starejši, pa vseeno, radio stopa tudi v njihova življenja, ali nas poiščejo sami, ali nas slišijo v avtomobilih ali po domovih, kjer je prižgan radijski sprejemnik, in radi se odzovejo na povabilo k pogovoru. Oddajo radi poslušajo, ko v njej nastopajo ali oni sami ali pa njihovi vrstniki, ki jih poznajo in si potem to delijo, še posebej smo veseli, kadar si jo razpošljejo po sodobnih poteh medmrežja in s tem širijo tudi glas o našem mediju. Z Dijaško oddajo tudi radio Ognjišče, vsako leto starejši medij, ostaja mladosten. In to dokazujemo, že vrsto let zapored, vsak četrtek ob 17:05.

Vzgojitelji in dijaki Dijaškega doma A. M. Slomška
Vzgojitelji in dijaki Dijaškega doma A. M. Slomška © ARO

Od Sončne pesmi do Kolokvija

Starejši mladini, ki intelektualno zori, smo v našem programu ob drugih rubrikah namenjali oddajo „Sončna pesem“, leta 2009 pa se je rodila oddaja „Kolokvij“. Ta je v osnovi debatne narave, saj naj bi dajala prostor resničnemu izrazu razmišljanj, čustvovanja, želja in hrepenenj mlade generacije.

Kolokvij ima v slovenskem jeziku tri pomene: to je manj obsežen izpit ali organizirano posvetovanje, razpravljanje strokovnjakov o določeni temi (navadno v manjšem obsegu), pa tudi pogovor o čem pomembnem. Predvsem slednje velja za našo oddajo.

Voditelji se sprašujemo, če pri svojih srednjih letih sploh še poznamo svet razmišljanj, želja in ambicij današnje študentske generacije. Starejši namreč prevečkrat predvidevamo in modrujemo o današnji mladini le na podlagi lastnih izkušenj iz nekega drugega časa, iz nekega drugega sveta. Zato je osnovni namen Kolokvija predvsem ta – spoznati utrip današnje mladosti, hkrati pa ji dati priložnost, da se izrazi na svoj način, brez vodenja v to ali ono smer, brez pretiranega komentarja – to je prepuščeno vam, poslušalcem.

Pri nastajanju kolokvija o prijateljstvu
Pri nastajanju kolokvija o prijateljstvu © ARO

„Radio Ognjišče poslušajo samo starejši ljudje.“ - Predsodek. Odklonilno predvidevanje, ki nima nobene osnove v vsak dan znova izmerljivih dejstvih. Predvidevanje nekoga, ki ne pozna naših poslušalcev. „Radio Ognjišče ne ponuja ničesar mladim izobražencem in študentom.“ - Še en predsodek. Odklonilno predvidevanje nekoga, ki ne pozna naših programskih vsebin in oddaj. „Mladi so danes razvajeni ter izgubljeni, nimajo odnosa do sveta, v katerem živijo, in nam nimajo česa novega povedati.“ Še en predsodek. Odklonilno predvidevanje nekoga, ki ne pozna mlade generacije. S kopico predsodkov si ljudje meglimo pogled na resnično življenje in si ga enostavno ne dovolimo spoznati. Ne, ta hip ne nameravamo polemizirati in razbijati teh predsodkov. Z njimi lahko opravite sami, če denimo prisluhnete oddaji „Kolokvij“, ki je namenjena študentom in mladim v poklicih. Naj dodamo le besede ene starejših poslušalk, ki je hotela povedati tole o oddaji „Kolokvij“: „Veste, glasba je res zame malce preveč moderna, a Kolokvij vseeno redno poslušam, ker se ne morem načuditi, koliko modrosti, zagnanosti in predanosti imajo vaši mladi sogovorniki. Ob tem tudi v meni spet prebujajo tisto gorečnost, ki je zaradi let že malo zaspala. Tako ob sredinih večerih likam, poslušam, se čudim in dobivam novo energijo ter ideje za prihodnje dni ... Dobivam nov mladostni zagon ...“ Ja, zagona pri postavljanju v naš svet, ki je le navidez prijazen do njih, imajo ti mladi iskalci ogromno. Ozirajo se okoli sebe, iščejo zglede, iz katerih potem sestavljajo svoj lik osebnosti. So kritični do drugih, vendar tudi do sebe. In goreči ... Ana v Kolokviju: „Ni dovolj beseda Jezus na ustnicah. Kako je lahko Jezus vladar tvojega življenja, če pa že sto let delaš maturo, če nisi sposoben imeti enega partnerja več kot dva meseca, če se doma prepiraš, če trem ljudem ne moreš pogledati v oči ...! Jezus pač ni vladar tvojega življenja!! Kajti Jezus je objel prostitutko, Jezus je poljubil gobavca, Jezus je bil resnični 'car'. In če ti nisi 'car' v dobrem pomenu besede, potem pač ne slediš njemu ...!“ Amen.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...