Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mikrofon (foto: ARO)
Mikrofon

20 let: Od mikrofona do ušes

| 12.11.2014, 05:57

Razvoj studijske tehnike je eksploziven, nove rešitve iz dneva v dan omogočajo nove izzive radijskega dela, vse pa je še vedno povezano na eni strani z mikrofonom in na drugi strani ušesi poslušalcev. Danes se v našem programu ustavljamo ob vsem tistem, kaj je vmes.

Boštjan Smole, naš tehnik z najdaljšim stažem, se začetkov takole spreminja: »Gumbov je bilo veliko, tehnike je bilo veliko, v glavnem taka, kot jo nisem še nikoli videl, ampak ker sem tehničen tip, je stvar stekla...«

In kakšna je razlika v pogledu na glavno mešalno mizo pred 20. leti in danes? »Včasih je bilo več gumbov za vrteti, zdaj pa je v glavnem to miška pa tipkovnica.«

A na radiju je vedno kakšna elektronika, ki jo je nujno popraviti, kaj na novo narediti in pri tem ne gre brez spajkalnika. Ta je še vedno spoštovanja vredna oprema, Boštjanu in še marsikateremu našem tehniku pa zelo domač inštrument. Še posebej, ko gre kaj narobe, in je treba improvizirati, da se napako čim hitreje odpravi in so zlata vredne mirne roke, ki spajkalnik obvladajo in jim reševanje težav pomeni izziv. Taki so naši tehniki. Bogu hvala zanje!

Še vedno žal obstajajo kraji, kjer nas ni slišati

Tehnična služba Radia Ognjišče si že od vsega začetka prizadeva, da bi bil naš program dobro slišen po vsej Sloveniji. Kljub temu pa še obstajajo območja, kjer nas ni slišati. Eno takih je Bohinj, kjer si prebivalci že več let prizadevajo, da bi prišlo za do dovoljenja za oddajnik na tistem področju. Jože Cerkovnik v imenu tamkajšnje iniciative pravi: »V Bohinju si že nekaj let prizadevamo, da bi prišli do ureditve slišnosti Radia Ognjišče na našem področju. Že leta 2010 je bila dana pobuda, potem smo to pobudo ponovili letos spomladi in zdaj jeseni s tem nadaljujemo... Vsi vemo da je potrebno dovoliti na Voglu ustrezno frekvenco za oddajanje tega programa... Upamo, da bodo pristojni državni organi prisluhnili in v zadovoljstvo vseh omogočili slišnost Radia Ognjišče.«

Dela na oddajniku na Kumu
Dela na oddajniku na Kumu © ARO

V socialno varstvenem zavodu Dom sv. Martina se delež oskrbovancev domačinov v zadnjem času povečuje, še pravi Jože Cerkovnik, veliko oskrbovancev pa pride tudi od drugje in pogrešajo možnost poslušanja našega radija, ki so se ga v 20-tih letih navadili. Zato pričakuje da do uspešne rešitve ni več daleč. Prav pobude prebivalcev na območjih kjer nas še ni slišati pa so tisto, kar najbolj lahko pripomore, da pristojne inštitucije dovolijo postavitev manjših lokalnih oddajnikov, ki odpravljajo take lise neslišnosti.

Aljažev stolp
Aljažev stolp © Izidor Šček

Prepoznavnost zvočne podobe oddaj in programa

Vsaka radijska oddaja in rubrika, pa tudi celoten radijski program ima svojo prepoznavno zvočno podobo ali zvočni logotip. Ta nastaja v naši hišni produkciji. Audio producent Matej Kržišnik o korakih izdelave zvočne podobe oddaje pravi, da je poti do te podobe več. Nekateri avtorji oddaj pridejo že z izdelano zamislijo te podobe in je v njegovih rokah le izvedba, marsikdaj pa je res v vlogi producenta, ko sam prevzame pobudo, druga stran pa sodeluje le pri končnih odločitvah.

Od načina je odvisna tudi sama kreativnost dela, nujno pa je zelo dobro poznavanje glasbe in seveda studijske programske opreme, na kateri zvočna podoba nastaja.

Vsaka dobra radijska postaja je prepoznavna tudi po svoji zvočne podobi. Marsikdaj se nanjo poslušalci tako navadijo, da je ni modro spreminjati s prehitrimi koraki. In kako je taka zvočna podoba nastajala v našem primeru. Glasbeni urednik in audio producent Tadej Sadar pravi, da je to bil in je še poseben izziv. Celotna zvočna podoba je razpeta med kvinto in seksto, med zemeljskim in presežnim in to značilno zaznamuje našo glasbeno podobo. In ponosni smo, da je tudi ta plod marljivega dela hišnih mojstrov. Trenutna zvočna podoba v teh dneh doživlja postopno nadgradnjo. Nastala pa je ob eni od prejšnjih okroglih obletnic, še pravi Tadej Sadar.

Vzdrževanje oddajnikov
Vzdrževanje oddajnikov © ARO

Bili smo prvi, ki smo začeli neprekinjeno oddajati prek interneta

15. aprila 1997 smo postali prva slovenska radijska postaja, ki ste ji lahko prek interneta prisluhnili kjerkoli po svetu, 24 ur na dan. V teh 17. letih so se zgodile številne tehnične spremembe in izboljšave, vse z namenom, da bi naš glas lahko slišali v čimboljši kakovosti. Prek interneta nam lahko prisluhnete v treh različnih tehnikah, kar seveda pomeni večjo izbiro za vse tiste, ki nas poslušate na najrazličnejših napravah.

V zadnjem času se je precej razmahnilo poslušanje na tablicah, mobilnih telefonih in drugih napravah, priklopljenih v svetovni splet. S HTML5 audio predvajalnikom to poteka brez težav pravzaprav na vseh sistemih z nameščenimi najnovejšimi različicami brskalnikov, ki standard HTML5 podpirajo.

Od leta 2004 tudi na satelitu

1. maja 2004 smo začeli z oddajanjem našega programa preko satelita HOT BIRD 3, 1. septembra 2009 pa smo se smo se preselili na satelit Eutelsat. Preko satelita nas tako slišite po celi Evropi, v severni Afriki na Bližnjem vzhodu in celo severnem delu Amerike. Kaj to pomeni za Dorotejo Kamin iz Marlebaha v Franciji: »Najboljše kar mi more kdo dati, je Radio Ognjišče, odkar ga lahko tukaj v Franciji poslušam...« Ga. Doroteja velikokrat z nami moli že rožni venec zjutraj ob 5.00, potem pa smo njen stalni dnevni spremljevalec, ko se nahaja v hiši.

 

Eutelsat pokrivanje
Eutelsat pokrivanje © ARO

Župnik Janez Modic, ki skrbi za slovensko skupnost v Mannheimu, v Nemčiji, pa je duhovnik, ki je verjetno ljudem pomagal montirati največ satelitskih anten. Tako se spominja naših začetkov: »Takrat ko ste pred 20. leti začeli oddajati mi je bilo najtežje in sem rekel, zakaj nisem ostal doma, zdaj ko imamo cerkveni radio... No potem pa je prišel satelit in sem bil tako vesel...«

Janez Modic še dodaja, da rojaki, katerih dušni pastir je, nimajo veliko časa za poslušanje radija, Vedno pa radi slišijo, kaj o njihovem življenju v oddaji Slovencem po svetu in domovini poroča Matjaž Merljak. Tudi za rojake po svetu je zelo pomemben naš spletni audio arhiv in tudi naše internetno oddajanje!

Skrb za oddajnike

Skrb za brezhibno delujočo oddajniško mrežo je deležna velike pozornosti. Prav zaradi velikega števila majhnih oddajnikov, pa nam še posebej v času vse bolj pogostih izrednih okoliščin lahko tehnika tudi nagaja. tako je zgledalo popravilo oddajnika nad Tolminom, med letošnjim žledolomom.

Prihodnost je digitalna

Digitalna mešalna miza je srce našega radia. Digitalni obdelavi zvoka pa se bo prav kmalu pridružilo še digitalno oddajanje. Naš oddajniški mojster Marko Zupan pravi, da bo prehod nekoliko drugačen, kot je bil pri televiziji. Star način oddajanja bo še ostal, že prihodnje leto pa naj bi zaživela nova digitalna platforma, kjer ne bo stiske s prostorom. Digitalno oddajanje bo pomenilo tudi pocenitev stroškov oddajanja in predvsem zmanjšalo število potrebnih oddajnikov in tudi njihove električne moči. S pojavom digitalnih programov bodo postali aktualni tudi digitalni sprejemniki, s ponudbo bo njihova cena padala in tudi za to se mi veselimo digitalne prihodnosti. Prepričani smo, da bomo vanjo stopili skupaj!

Oddajniki Radia Ognjišče
Oddajniki Radia Ognjišče © ARO

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...