Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Gala koncert Radia Ognjišče (foto: ARO)
Gala koncert Radia Ognjišče | (foto: ARO)

20 let: S koncerti prihajamo do vas

Radijski utrip | 10.11.2014, 06:12 Matjaž Merljak

Še osemnajst dni je do 20. obletnice oddajanja Radia Ognjišče iz ljubljanskega studia. Radijke in radijci vsa leta skrbno pripravljamo rubrike in oddaje, a veliko nam pomenil osebno srečanje z vami, drage poslušalke, dragi poslušalci. Med takimi srečanji so v ospredju koncerti. Koliko smo jih pripravili v dvajsetih letih? Kateri so bili posebni? Kateri odmevni?

Prvič smo vas iz ljubljanskega studia Radia Ognjišče pozdravili 28. novembra leta 1994. V programu so se oddaje in rubrike prepletale z glasbo. Prvi koncert smo za vas organizirali že po 65-ih dneh rednega oddajanja. To je bilo v sredo, 1. februarja leta 1995, ko sta v dvorani Zavoda svetega Stanislava nastopila Joži Kališnik in Miha Dovžan. Dvorana je bila premajhna za vse, ki so gostoma želeli prisluhniti. Različnih koncertov se je v organizaciji našega radia v dvajsetih letih zvrstilo blizu petdeset. Že takoj pa smo začeli z gala koncerti tudi praznovali obletnice našega oddajanja. Prvo smo praznovali 31. januarja leta 1996 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Tudi ta je bila premajhna za vse, ki so si želeli ogledati nastajanje našega programa od jutra do večera in prisluhniti 57-im nastopajočim. Zato smo naslednji, 2. gala koncert izvedli v Gallusovi dvorani.

Že od začetka našega oddajanja skrbno pripravljamo naš program, a veliko nam pomenil osebno srečanje z vami, drage poslušalke, dragi poslušalci. Med takimi srečanji so na prvem mestu gala koncerti, a takoj za njimi koncerti ob obletnicah oddaje Prijatelji Radia Ognjišče. Ob stoti oddaji smo se zbrali v nedeljskem popoldnevu in večeru 27. oktobra 1996 v Cankarjevem domu na Vrhniki in pripravili 150 minutno javno oddajo.

Nastopili so tudi člani ans. Franca Miheliča, saj smo s koncertom obeležili njihovo 25-letnico in prav toliko let zakona Bernarde in Franca Miheliča. S koncerti ob okrogli številki oddaje Prijatelji Radia Ognjišče smo redno nadaljevali do sedemstote, ki je bila 23. aprila leta 2008, nato pa malo preskočili do letošnje tisoče oddaje, ki smo praznovali 20. januarja z odličnimi narodnozabavni ansambli. Slišali smo tudi novo pesem Francija Trstenjaka in Mihe Močnika Pogumno v novi dan.

19. gala koncert Radia Ognjišče Hočem s teboj
19. gala koncert Radia Ognjišče Hočem s teboj © Rok Mihevc

Ko se spominjamo koncertne dejavnosti in ustvarjalnosti našega radia v dvajsetih letih, s ponosom lahko povemo, da smo v letih 1997 in 1998 štirikrat Zapeli v rožcah. Pa ne tako, da bi nas poslali k dr. Ruglju, ampak je bil naslov koncertov tak zaradi lokacije. To je bil park cvetja Savinjski gaj.

V Savinjski dolini smo radijci pripravili več koncertov. Poleg Zapojmo v rožcah še tri koncerte Roža skrivnostna (na veliki šmaren v letih 2001, 2002 in 2003), leta 2003 še Pesem za Slovenijo, leta 2004 koncert ob materinskem dnevu z naslovom Družina je svetinja in leta 2005 Imejmo se radi.

Leta 2001 pa smo na Otočcu pripravili koncert Prijateljstvo ne pozna meja. Osrednji gost je bil Planinski kvintet iz Kanade.

Leto 2004 je bilo v znamenju desetletnice našega radia. Praznovali smo z desetimi javnimi dogodki, vrhunec je bil deseti gala koncert, ki smo ga pripravili prav na obletnico, 28. novembra. Njegova posebnost je bilo dvaindvajset glasbenih ustvarjalcev iz sveta zabavne in narodnozabavne glasbe, ki so radiu ob jubileju poklonili svojo popolnoma novo pesem, ki so jo na gala koncertu tudi prvič javno izvajali..

Naslovna pesem 10. gala koncerta je Tu smo doma, avtorja sta Berta Golob in Slavko Avsenik mlajši. Zapeli so jo Alenka Godec in Vokalna skupina Krila, v drugi izvedbi pa sestre Trobec Žagar. Na 10. gala koncertu pa so zapeli tudi radijski sodelavci, in sicer pesem Blagoslovi, ki sta jo napisala Nada in Dečo Žgur.

Pesmi smo izdali tudi na zgoščenki Tu smo doma, ki smo jo poklonili vsem obiskovalcem koncerta in našim zvestim PRO-jevcem

18. Gala koncert Radia Ognjišče
18. Gala koncert Radia Ognjišče © Izidor Šček

Še nekaj dni in praznovali bomo dvajseti rojstni dan. V tem letu smo za vas pripravili vrsto dogodkov. Če dobro pogledamo nazaj, smo tudi ob deseti obletnici oddajanja leta 2004 praznovali na široko. Pripravili smo deset dogodkov. Drugi v nizu je bil koncert sodobne duhovne glasbe. To je zvrst, ki je med mladimi vse bolj priljubljena in tako smo bili veseli, da smo videli v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma - dvakrat smo jo napolnili - prihajati mlade obraze. Ti so veseli in nasmejani stopali iz nje. Na koncertu Kristus, upanje Slovenije je nastopila zasedba NNN, Nič ni nemogoče, duši projekta sta Nada in Dečo Žgur.

Koncerta sodobne duhovne glasbe Kristus, upanje Slovenije leta 2004 se je udeležilo 2300 obiskovalcev. Čeprav je bila glasba za starejša ušesa morda malo preglasna, so ji z veseljem prisluhnili nuncij in slovenski škofje. Takšen je pač nov način evangelizacije, ki je bliže mladini. To so potrdili tudi festivali Ritem duha in letošnji Ritem srca.

Nikoli nismo šteli, koliko Slovenkam in Slovencem smo na radiu izrekli voščilo ob rojstnih dnevih, godovih, osebnih uspehih ali obletnicah porok. A dvakrat smo ponosno in na glas voščili posebni slavljenki - naši domovini Sloveniji. Koncert Tebi Slovenija smo pripravili ob 10. obletnici države, to je bilo 22. junija 2001 v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah. To je bil velik praznični glasbeni šopek, cvetove pa so sestavljali tudi glasbeniki, ki že desetletja s svojim umetniškim ustvarjanjem pojejo slavo in ime Slovenije oznanjajo na vseh koncih sveta. Koncert je bil razprodan dober teden dni pred izvedbo, klicev in prošenj je bilo toliko, da bi lahko pripravili vsaj še dve podobni predstavi. In tako smo 16. junija 2006 pripravili drugi koncert Tebi Slovenija - ob 15-letnici Slovenije. Prizorišče je bilo isto, glasbena zasedba pa nekoliko drugačna. 

V paleto pestre koncertne dejavnosti Radia Ognjišče sodijo tudi dobrodelni projekti. Med odmevnejšimi so Dar upanja in Stopimo skupaj. Pri prvem koncertu, ki je bil 14. januarja leta 2001, smo zbirali sredstva za šolo na Madagaskarju. Koncert je neposredno prenašala tudi Televizija Slovenija na svojem prvem programu. Enako je bilo s koncerti Stopimo skupaj. Ti so bili kar trije. Prvič 21. septembra leta 2007 za žrtve poplav. V studiu ena televizije Slovenija je glasbenike živo spremljal simfonični orkester RTV Slovenija.

Še dva koncerta Stopimo skupaj smo pripravili v sodelovanju s Televizijo Slovenija: leta 2008 za rakave bolnike in leta 2011 za digitalni mamograf v kranjski porodnišnici.

17. Gala koncert
17. Gala koncert © Izidor Šček

Gala koncerti Radia Ognjišče so vam, dragi poslušalke in poslušalci, prinašali odlično glasbo različnih žanrov. Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma so nastopili izvajalci klasične in popularne glasbe, zborovske in tudi narodnozabavne. Deveti gala koncert, ki je bil 29. novembra leta 2003, pa je potekal v Slovenski filharmoniji in je temeljil na vokalni glasbi, z orgelsko igro pa se je predstavila Angela Tomanič.

Poseben je bil tudi trinajsti gala koncert 18. novembra leta 2007. V prvem delu so bile na sporedu arije iz sveta opere in operete, drugi del pa je bil v celoti posvečen božičnemu sporočilu, ki so nam ga skozi stoletja pomagali oblikovati mojstri glasbe in umetniške besede.

Ozrimo se še k šestnajstemu gala koncertu. 21. novembra 2010 ste lahko prisluhnili sodobni krščanski glasbi, vezna besedila pa so bila naša pričevanja, kako se nas je dotaknil Gospod.

16. gala koncert ni bil le koncert, to je bil duhovno bogat večer, to je bila molitev ...

16. Gala koncert Radia Ognjišče
16. Gala koncert Radia Ognjišče © Jože Bartolj

Se spomnite velikih, jumbo plakatov s sončnico in napisom Veselimo se življenja? Ti so ob cestah stali leta 2008 in vabili na dogodek, ki smo ga pripravljali na zadnji šmarnični dan. To je bil koncert za naše najmlajše poslušalce, pripravili pa smo ga zato, ker tisto leto ni bilo Pustne sobotne iskrice, saj je pustna sobota sovpadla s svečnico in ker srečanja z otroki in starši ne gre izpustiti. Poletno gledališče na Studencu pri Domžalah je bilo polno do zadnjega kotička, nastopili pa so Orkester slovenske policije, Rozalije, Gloria in Matjaž Knez. Leta 2008 smo pripravili še nekaj posebnega. 14. gala koncert bil drugačen od vseh prejšnjih. Vabili smo k ogledu muzikala Moje pesmi, moje sanje v izvedbi delavnice Musiké Radovljica in Prešernovega gledališča Kranj. Kljub temu, da je bil to koncert brez veznega besedila in pestre palete izvajalcev, kar gala koncerte Radia Ognjišče označuje, navdušenje ni bilo nič manjše.

Le kaj bo prinesel letošnji gala koncert, se sprašujete poslušalci. Pustite se presenetiti. Do zdaj vas še nismo pustili na cedili. Zadnji trije gala koncerti so bili svojevrstni. Sedemnajsti, ki smo ga pripravili 20. novembra leta 2011, je bil veliki finale komedije Radio Plamen, hkrati pa je bil posvečen 20. obletnici slovenske samostojnosti. Darilo našega radia Sloveniji je bila nova pesem Berte Golob in Slavka Avsenika mlajšega - Kot ljubezen, ki so jo zapeli Nuša Derenda, Nuška Drašček, Irena Vrčkovnik, Eva Černe in Slovenski oktet.

Osemnajsti gala koncert je prinesel glasbeni projekt Presenečenje. Radijci smo ob ansamblu na odru v živo odpeli sedemnajst slovenskih popevk v novi obleki, ki jo je pripravil Miha Gorše. Devetnajsti gala koncert pa je obudil staro duhovnoritmično glasbo in jih dal novo obleko, nove aranžmaje, peli pa so jih znani pevci zabavne glasbe in tudi opere, spremljal jih je petčlanski ansambel, pel pa 40 članski gala zbor. Se še spomnite, kako se je 19. gala koncert sklenil? To je bilo s pesmijo Ko dvigneš me, ki jo je zapel Andrej Jerman.

Tako smo se v tem zapisu spominjali gala in drugih koncertov Radia Ognjišče. Veseli smo, da ste se spominjali z nami. Sporočamo vam: nismo še končali. Če bo božja volja, se bomo na takih in drugačnih koncertih še srečevali.

Radijski utrip, Dogodki, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...