Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Med novimi kardinali je tudi nadškof Dominique Mamberti (foto: nn)
Med novimi kardinali je tudi nadškof Dominique Mamberti

Nadškof Mamberti: Nujno potrebno je sodelovanje z Združenimi narodi in državami na Bližnjem vzhodu

Svet | 28.11.2014, 00:05 Petra Stopar

Nadškof Dominique Mamberti, ki se v teh dneh poslavlja s položaja vatikanskega tajnika za odnose z državami, je o diplomatski službi Svetega sedeža spregovoril avstralskim škofom. Dotaknil se je problema preganjanja kristjanov, še posebej s strani skrajne Islamske države.

Kot je avstralskim škofom povedal nadškof Mamberti, so teroristi kristjane in druge manjšine pregnali z njihovih domov, jih oropali, prodali ženske za sužnje, novačili otroke za vojake, brezobzirno uničili vse, ki jim nasprotujejo, ob tem pa za način usmrtitev uporabljali tako križanje kot obglavljanje ter zagrešili množične poboje.

Ob tem je povedal, da si Sveti sedež prizadeva za iskanje mirnih rešitev z dialogom in da si je treba dosledno prizadevati, da bi se izognili vojni, ob čemer pa ne izključuje uporabe sile za ustavitev krivičnega agresorja in zaščito preganjanih skupnosti. Uporaba sile je po mnenju vatikanskega tajnika za odnose z državami "zakonita, a le v soglasju z mednarodnim pravom in ne enostransko". Da bi teroristična dejanja zaustavili, je po njegovem prepričanju "nujno potrebno sodelovanje z Združenimi narodi in vso mednarodno skupnostjo, zlasti z državami Bližnjega vzhoda".

Medtem pa se v drugem največjem iraškem mestu Mosul kristjani še vedno soočajo z nasiljem sunitskih skrajnežev. Ti so po poročanju katoliške agencije AsiaNews razstrelili samostan, v katerem so živele kaldejske sestre Presvetega Srca, ki so delale pri revnih in ostarelih. Odkar je Mosul zasedla Islamska država, so sestre izgnali, samostan pa porušili, saj je bil pomemben simbol krščanstva v mestu. Pred razstrelitvijo so države sicer okoliške prebivalce opozorili in ne poročajo o ranjenih. Bližnji samostan svetega Jurija je ostal nedotaknjen.

Zaradi vojne pa je potrebna obnova uničene infrastrukture v Siriji, predvsem v Alepu. Za izobrazbo delavcev, ki bi pomagali pri obnovi mesta, se je zavzel nadškof melkitske grkokatoliške cerkve Jean-Clément Jeanbart, ki je pogovoru za švicarsko tiskovno agencijo napovedal skorajšnjo ustanovitev poklicne šole. 70-letni nadškof Jeanbart upa, da bo lahko začela delovati še letos. Pomembno se mu zdi obdržati v Alepu mlade in jim poleg krščanskega pričevanja omogočiti tudi dostojno izobrazbo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...