Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Junckerjev razvojni načrt predvideva 315 milijard evrov strateških naložb

Svet | 26.11.2014, 18:30 Andrej Šinko

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je predstavil zagonski načrt Evropske unije, vreden 21 milijard evrov javnih sredstev, ki naj bi v prihodnjih treh letih spodbudil za najmanj 315 milijard evrov strateških naložb, predvsem zasebnih. Konkretnejše projekte naj bi predstavniki Komisije in držav članic dorekli prihodnje leto.

Naložbeni načrt naj bi v prihodnjih treh letih prispeval od 330 do 410 milijard evrov k bruto domačemu proizvodu Evropske unije in ustvaril od milijon do 1,3 milijona delovnih mest. „Naš načrt je zgrajen na treh stebrih. Prva je ustanovitev Evropskega sklada za strateške naložbe, ki bo financiran iz javnega denarja, z evropskega proračuna in evropske investicijske banke. Sklad bo sposoben mobilizirati za 315 milijard evrov naložb v prihodnjih treh letih,“ je povedal Juncker ob tem pa pojasnil, da gre za naložbe v infrastrukturo širokopasovnih omrežij, energije in prometa, v izobraževanje, raziskave in inovacije ter v obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost, pa tudi v mala in srednja podjetja.

Juncker je naložbeni načrt najprej predstavil evropskim poslancem, nato na novinarski konferenci tudi širši javnosti
Juncker je naložbeni načrt najprej predstavil evropskim poslancem, nato na novinarski konferenci tudi širši javnosti © Alen Salihović

Juncker kot drugi steber omenja širok seznam projektov na ravni Evropske unije. Te naj bi izbrali na podlagi treh meril: dodana vrednost na ravni Evropske unije, ekonomska vzdržnost in vrednost ter zrelost. Izbrani pa bodo zgolj projekti, ki se lahko začnejo izvajati v prihodnjih treh letih. Slovenska vlada naj bi poskušala na seznam dodati projekte protipoplavne zaščite, posodobitve železniškega križa, vključno z drugim tirom, naložbe v Luki Koper in nekaj avtocestnih projektov.

V tretjem stebru Evropska komisija predvideva izboljšanje okolja za naložbe. Načrt predvideva tudi izboljšanje predvidljivosti in kakovosti regulacije, kakovosti nacionalnih izdatkov, davčnih sistemov in javne uprave, nove vire dolgoročnega financiranja gospodarstva ter odpravo nefinančnih in regulacijskih ovir v ključnih sektorjih v okviru enotnega trga.

Predlog Komisije morajo zdaj potrditi članice unije in Evropski parlament. Komisija pa naj bi zakonodajo za izvedbo načrta predlagala januarja. Evropski sklad za strateške naložbe naj bi začel delovati sredi prihodnjega leta, ko naj bi bil tudi dorečen dinamični seznam projektov in v celoti operativno naložbeno vozlišče.

Predsednika Evropske komisije in Evropskega parlamenta
Predsednika Evropske komisije in Evropskega parlamenta © Alen Salihović

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...