Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nagrado Saharova prejel Mukwege, ki pomaga žrtvam spolnega nasilja

Svet | 26.11.2014, 15:38 Andrej Šinko

Ginekolog iz Demokratične republike Kongo Denis Mukwege, ki zdravi žrtve posilstev in spolnega nasilja je prejemnik letošnje nagrade Saharov, ki jo podeljuje Evropski parlament. Mukwege je ustanovitelj bolnišnice Panzi v Bukavu v Demokratični republiki Kongo, kjer zdravijo žrtve nasilja, predvsem tiste, ki so jih posilili. V Franciji izobraženi zdravnik pa se poleg zdravljenja fizičnih ran trudi, da bi zacelil tudi psihične rane žrtev. Na politični ravni pa se zavzema, da bi strožje preganjali tovrstne zločine proti človečnosti.

Mukwege je ob prejemu nagrade Saharova v Evropskem parlamentu pozval Evropsko unijo, naj pomaga DR Kongo na poti k miru in zagotoviti, da bodo politiko v tej afriški državi gnale človekove pravice in ne gospodarski interesi. „Kako bi lahko molčal, če že več kot 15 let vidim stvari, ki jih ni vajeno gledati niti oko kirurga? Kako bi bil tiho, če vem, da so ti zločini proti človeštvu načrtovani,“ je pred parlamentom dejal Mukwege. „Ženska telesa so postala bojišče in posilstvo je postalo orožje,“ je opozoril.

"Namesto da bi pogledal stran, ste postali neustrašen moški v času hudega nasilja, moški, ki skrbi za najbolj zapostavljene žrtve vojne," je poudaril predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. "S podelitvijo te nagrade Evropski parlament izraža priznanje njegovemu delu in čast moškemu, ki se bori za dostojanstvo žensk ter za pravičnost in mir v svoji državi," je dodal.

Mukwege je med drugim ustanovitelj bolnice Panzi v Bukavu v Demokratični republiki Kongo, kjer zdravijo žrtve nasilja, predvsem tiste, ki so jih posilili. Schulz je dejal, da je bolnišnica postala zatočišče za tisoče žensk in deklic, ki so žrtve spolnega nasilja. Mukwege zdravi poškodbe, ki jih ginekologi v drugih predelih sveta verjetno niso niti nikoli videli. Med drugim gre za oskrunitve, povzročene s cevmi pušk, bajoneti in odlomljenimi steklenicami. V Franciji izobraženi zdravnik pa se poleg zdravljenja fizičnih ran trudi, da bi zacelil tudi psihične rane žrtev. Na politični ravni se zavzema, da bi strožje preganjali tovrstne zločine proti človečnosti, za kar je leta 2008 dobil nagrado Olofa Palmeja, v preteklosti pa je bil tudi nominiran za Nobelovo nagrado za mir.

Med letošnjimi nominiranci so bili tudi proevropsko ukrajinsko gibanje EuroMaidan in azerbajdžanska borka za človekove pravice Lejla Junus. Nagrada Saharova za svobodo misli se imenuje po sovjetskem znanstveniku in disidentu Andreju Saharovu, Evropski parlament pa jo je prvič podelil leta 1988. Namenjena je posameznikom ali organizacijam, ki se borijo za človekove pravice in svoboščine, še posebej za svobodo izražanja.

 

Svet, Evropska Unija, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.