Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Na Filipinih začeli leto, posvečeno revnim

Cerkev po svetu | 25.11.2014, 07:30 Marta Jerebič

Cerkev na Filipinih bo stroške za papežev januarski obisk omejila na milijon in pol ameriških dolarjev. S tem odgovarja na skrbi v Vatikanu, da bi utegnili izdatki biti previsoki glede na razširjeno revščino v tej državi. Papež sam je prosil, naj bo njegov obisk 'pastoralen in preprost'. Sicer pa je Cerkev na Filipinih ta teden začela leto, posvečeno najrevnejšim prebivalcem te otoške države.

Leto, posvečeno revnim, bo obsegalo vrsto konkretnih projektov in razvojnih programov. Eden takih projektov je tudi Alay Kapwa 40. Namenjen je zbiranju sredstev za podporo karitativnih dejavnosti za najbolj revne prebivalce Filipinov. Z zbranim denarjem se bodo financirali razvojni programi na mikro ravni, od katerih bo imela korist vsa skupnost. Cerkev se na ta način želi zoperstaviti kulturi beračenja, ki je močno ukoreninjena v miselnosti ljudi in lokalnih običajih, obenem pa podpirati kulturo ekonomske neodvisnosti in tako zmanjšati odvisnost od vladnih podpor.

Program Alay Kapwa 40 je nastal leta 1974 na pobudo filipinske škofovske konference kot postna pobuda za evangelizacijo, danes pa postaja vedno bolj odmevna in pomembna karitativna pobuda, ki se zavzema za najšibkejše. Cerkev na Filipinih tako želi odgovoriti na pozive papeža Frančiška, ki bo Filipine obiskal januarja 2015, da mora Cerkev biti Cerkev za revne in se približati vsem, ki trpijo na obrobjih današnje družbe.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...