Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež sprejel udeležence konference o osebah z motnjami avtističnega spektra: Spremljati in prisluhniti

Cerkev po svetu | 23.11.2014, 11:09

S svetim očetom so se v soboto dopoldne srečali udeleženci 29. mednarodne konference Papeškega sveta za pastoralo zdravstvenih delavcev, ki je bila posvečena osebam z motnjami avtističnega spektra.

Otroci s temi vrstami motenj, in posledično njihove družine, predstavljajo eno od tistih področij, ki neposredno pozivajo k odgovornosti vlade in institucije, pri čemer se seveda ne pozablja na krščanske skupnosti, je papež dejal v nagovoru. Poudaril je, da je potrebna zavzetost vseh za pospeševanje sprejemanja, srečanja in solidarnosti, s konkretno podporo in prenovljenim spodbujanjem upanja. Na ta način se prekine izoliranost in v mnogih primerih tudi stigma, ki so ju osebe z motnjami avtističnega spektra pogosto deležne, s tem pa tudi njihove družine.

»Gre za spremljanje, ki ni anonimno in neosebno, ampak je predvsem usmerjeno v poslušanje globokih potreb, ki privrejo iz globine te bolezni, ki se jo velikokrat s težavo diagnosticira, predvsem za družine pa je težko sprejeti jo brez sramu ali umika v samoto,« je zatrdil papež. Zaželeno je, kot je dodal, da se na določenem teritoriju vzpostavi celostna in vsem dostopna mreža, namenjena nudenju pomoči in uslug osebam z motnjami avtističnega spektra, ki poleg staršev vključuje tudi stare starše, prijatelje, terapevte, vzgojitelje in pastoralne delavce. Te osebe lahko pomagajo družinam, da presežejo občutke neusposobljenosti, neučinkovitosti in frustracije, ki se včasih lahko pojavijo.

Sveti oče se je zahvalil vseh družinam, župnijskim skupinam in različnim združenjem, ki se vsak dan zavzemajo na tem področju. Spodbudil je tudi delo strokovnjakov in raziskovalcev, da bi se čim prej odkrile terapije in načini pomoči pri zdravljenju, predvsem pa preprečevanju motenj avtističnega spektra. Vse pa seveda z upoštevanjem pravic obolelih, njihovih potreb in zmogljivosti, da se bo vedno varovalo dostojanstvo, v katerega je oblečena vsaka oseba.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...