Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Protesti v Ukrajini (foto: Wikimedia)
Protesti v Ukrajini

Mineva leto dni od začetka ukrajinske krize

Svet | 21.11.2014, 05:00

Mineva leto dni od začetka krize v Ukrajini, zaradi katere so se močno zaostrili odnosi med Rusijo in Zahodom. Vlada v Kijevu je 21. novembra lani ustavila priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. Sledili so množični protesti, nato je vse skupaj preraslo v mednarodni spor in obenem državljansko vojno. V začetku septembra so sprte strani podpisale dogovor o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine. A od takrat do danes je tam v nasilju umrlo že skoraj tisoč ljudi. Tako ugotavlja visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice. Novo poročilo je objavila tudi opazovalna misija svetovne organizacije. Znova je očitala vmešavanje Moskve v spor, opozorila je še na znamenja zločinov proti človečnosti.

Od 5. septembra do 18. novembra je bilo na vzhodu Ukrajine v nasilju ubitih 957 ljudi. Naraslo je tudi število razseljenih - sredi septembra jih je bilo nekaj več kot 275.000, zdaj so jih našteli že 466.000. Le nekaj manj jih je do zdaj že zapustilo državo. Na visokem komisariatu Združenih narodov za človekove pravice ob tem pojasnjujejo, da seznam žrtev kar naprej raste. Civilisti, vključno z ženskami, otroki, manjšinami ter nizom občutljivih posameznikov in skupin še naprej trpijo posledice političnega zastoja v državi. Vključno z 298 žrtvami julijskega strmoglavljenja letala nad vzhodom Ukrajine je bilo od sredine aprila vsega skupaj na območju ubitih že 4.317 ljudi. Ranjenih je bilo nekaj več kot 9.000, Združeni narodi ob tem poudarjajo, da je morda število žrtev v resnici še višje.

35-članska opazovalna misija Združenih narodov za človekove pravice v Ukrajini medtem ugotavlja, da ima dotok sofisticiranega orožja in tujih borcev, tudi iz Rusije, uničujoč učinek na položaj človekovih pravic v državi. V svojem poročilu omenja resne kršitve človekovih pravic, kot so mučenje, arbitrarna in tajna priprtja, usmrtitve, prisilno delo in spolno nasilje. Vse to naj bi izvajale oborožene skupine. Kot še navaja, so na območjih pod nadzorom proruskih separatistov takšne kršitve sistemske narave in lahko pomenijo celo zločine proti človečnosti. V poročilu so opisane tudi številne kršitve ukrajinske vojske. Dokument obsoja uporabo kasetnih bomb tako na urbanih kot ruralnih območjih, to označuje za kršitev mednarodnega humanitarnega prava in morebiti celo vojni zločin. Navaja tudi odkritja množičnih grobov in poziva k preiskavam.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.