Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež po napadu na sinagogo v Jeruzalemu: Graditi mir je težko, živeti brez miru pa je mučenje!

Svet | 19.11.2014, 12:05

Vse bolj odmeva torkov napad na sinagogo v Jeruzalemu. Po najnovejših podatkih je umrlo pet ljudi, potem ko je v bolnišnici poškodbam podlegel 30-letnik, eden od dveh policistov, ki sta bila v napadu ranjena. V sinagogo v Jeruzalemu sta namreč včeraj vdrla dva Palestinca in streljala na vernike.

"Z zaskrbljenostjo spremljam skrb zbujajoče stopnjevanje napetosti v Jeruzalemu in na drugih območjih Svete dežele. Ta vključuje tudi nesprejemljiva dejanja nasilja, ki ne prizanašajo niti svetim krajem. Zagotavljam posebno molitev za vse žrtve te dramatične situacije in za vse, ki trpijo zaradi njenih posledic. Z vsem srcem se obračam na vse vpletene strani, da bi se končala ta spirala sovraštva in nasilja ter bi sprejeli pogumne odločitve za spravo in mir. Graditi mir je težko, živeti brez miru pa je mučenje!" je bil oster med splošno sredino avdienco papež Frančišek.

Kljub smrtonosnemu napadu na sinagogo je večina meščanov optimistična, da ne bo prišlo do naraščanja nasilja. O tem je prepričan tudi predstavnik opatije Marijinega zaspanja v Jeruzalemu pater Nikodemus Schnabel. V pogovoru za Radio Vatikan je dejal, da gre v tem trenutku za skupek verskega in političnega spora med Izraelci in Palestinci. "V zadnjih dneh sem imel tudi pozitivno izkušnjo, da si ljudje ne pustijo vsiliti tega verskega (spora). Ko se oziramo na poletje in na spor v Gazi, vidimo, da sta bili naelektreni obe strani. Pri tem je šlo za osrednja vprašanja: pri Izraelu za vprašanje po varnosti, pri Palestincih za temo svobode."

Na obeh straneh so skrajne skupine. Teh naj bi bilo na vsaki strani približno 15 odstotkov, pravi pater Nikodemus Schnabel. "15 odstotkov Judov in 15 odstotkov muslimanov želi nadaljevati ta konflikt in ga versko poveličevati. Tu torej ne gre več za varnost in svobodo, zdaj gre nenadoma za Boga. To je seveda nekaj čisto drugega. Vendar tukaj doživljam (razen teh skrajnežev), da večina pravi: Ne, hvala! Zaradi tega sem optimističen. Zdaj je naloga politikov in verskih voditeljev, da pojasnijo, da nimajo želje po tem, da bi zlorabili vero za nasilje."

K hitremu končanju "neskončne spirale nasilja" je po napadu na sinagogo v Jeruzalemu, pozval tudi latinski patriarh Fouad Twal. Probleme med Izraelom in sosednjimi deželami je treba končno rešiti, potrebno je premagati vzroke za obup, ki vodi v nasilje, je patriarh dejal za katoliško agencijo Fides. Po njegovih ocenah poostreni varnostni ukrepi in zapore cest tamkajšnjim ljudem nikakor ne morejo omogočiti življenje brez strahu v svobodi in dostojanstvu.

Odzivi na napad so prišli tako z izraelske kot palestinske strani. Izraelski premiere Benjamin Netanjahu je odgovornost za napad pripisal gibanju Hamas in tudi palestinski oblasti. Na vladnem posvetu o varnosti, naj bi v odgovor na vse pogostejše napade vsem, ki imajo orožni list povečali dostop do nošenja orožja za primer samoobrambe. Napad je ostro obsodil tudi palestinski predsednik Mahmud Abbas. Obenem je pozval h končanju "izzivanja priseljencev" pred mošejo Al Aqsa. Že nekaj tednov je vprašanje dostopa do islamskih svetišč na tempeljskem griču predmet spopadov med muslimani in judi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...