Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež na kratko obiskal Castelgandolfo

Cerkev po svetu | 18.11.2014, 01:27

Papež Frančišek je minulo nedeljo popoldne obiskal papeško palačo v Castelgandolfu. Udeležil se je slovesnosti ob odkritju dveh kipov blizu pristajališča za helikopter. Železna kipa sta delo argentinskega kiparja Alejandra Marma. Med povratkom nazaj v Vatikan se je papež še zaustavil v kliniki Pija XI. ter obiskal kardinala Jorgeja Mario Mejio, ki je tam na zdravljenju.

Takoj po prihodu v Vatikan se je papež napotil na sedež Papeške akademije znanosti, nahaja se znotraj Vatikana, kjer je bil v teku mednarodni simpozij mladih, posvečen vprašanju boja proti trgovini z ljudmi. Zbranim mladim je namenil tudi nekaj besed ter med drugim dejal, da smo k boju proti trgovini z ljudmi vsi poklicani. To je boj proti težnjam, ki hočejo človeštvo usmeriti v mišljenje, da je oseba predmet, ki se ga uporabi in odvrže.

"Zagotovo smo v dobi, kjer se človeško osebo uporabi kot predmet in tako postane odpadni material," je dejal papež in dodal: "V Božjih očeh pa ni odpadnega materiala, je samo dostojanstvo." Po njegovih besedah zavzemanje mladih pomeni povrniti dostojanstvo tistemu, ki se ga hoče odvreči, za kar se jim je Frančišek tudi zahvalil.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.