Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

ZDA in Kitajska obljubili zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov

Svet | 12.11.2014, 16:16

ZDA in Kitajska sta razkrili nove cilje na področju zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. ZDA namerava svoje izpuste do leta 2025 v primerjavi z letom 2005 zmanjšati za od 26 do 28 odstotkov. Kitajska točne številke ni razkrila, napovedala je le, da bo svoje izpuste zmanjšala do leta 2030, s čimer je prvič določila datum.

ZDA in Kitajska skupaj proizvedeta približno 45 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida. Državi sta se do zdaj prepirali o globalnih ciljih na tem področju, pri čemer sta prelagali odgovornost druga na drugo. Predsednik ZDA Barack Obama je po pogovorih s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom v Pekingu cilje, ki sta si jih državi zadali, označil za zgodovinske. "Kot dve največji gospodarstvi, kot državi, ki sta največji porabnici energije in onesnaževalki s toplogrednimi plini, ZDA in Kitajska nosita posebno odgovornost v globalnem boju proti podnebnim spremembam."

To nepričakovano sporočilo sodi v prizadevanja za svetovni dogovor o zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida po letu 2020, do katerega naj bi prišlo na mednarodni podnebni konferenci v Parizu prihodnje leto. "Upamo, da smo spodbudili ostala velika gospodarstva, da bodo ambiciozna, in države, tako razvijajoče se kot razvite, da bodo naredile, kar lahko, za sprejetje dogovora," je dejal Obama.

Cilje ZDA in Kitajske je že pozdravil generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Meni, da gre za pomemben korak. Pozitivno sta jih v skupni izjavi ocenila tudi predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije, Herman Van Rompuy in Jean-Claude Juncker.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...