Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež o spregledu sv. zakona: Mati Cerkev mora nekaj reči

Cerkev po svetu | 05.11.2014, 19:50

Pred splošno avdienco se je papež Frančišek srečal z udeleženci tečaja o postopku za spregled trdnega in neizvršenega zakona (»super rato«). Le-tega je spodbudilo sodišče rimska rota.

Papež je zbrane spomnil na nedavno sinodo. Pokazala se je zaskrbljenost glede poenostavljanja teh postopkov, in sicer zaradi pravičnosti. Po eni strani gre za pravičnost samega postopka, po drugi pa za pravičnost do ljudi, ki včasih tudi več let čakajo na razsodbo. Papež Frančišek je že pred sinodo ustanovil komisijo, katere naloga je pomagati pripraviti različne možnosti, ki bi upoštevale tako načela pravičnosti kot načela ljubezni. Mnogo oseb potrebuje odgovor s strani Cerkve glede zakonske situacije. Lahko je pozitiven ali negativen, da je le pravičen, je poudaril papež. Nekateri postopki so tako dolgi in naporni, da ljudje vmes odnehajo. Medškofijsko sodišče v Buenos Airesu na primer zaobjema petnajst škofij. Najbolj oddaljena med njimi se nahaja 240 kilometrov daleč. Po papeževih besedah si je nemogoče predstavljati, da bi preprosti, običajni ljudje prišli na sodišče, saj bi to zanje predstavljalo dolgo potovanje in večdnevno odsotnost z dela. Rečejo si, da jih Bog razume, in gredo rajši naprej s tistim bremenom na duši. Mati Cerkev mora izvajati pravico in reči: "Da, res je, tvoj zakon je ničen." Ali pa: "Ne, tvoj zakon je veljaven." Pravičnost je, da nekaj reče. Tako bodo ljudje lahko šli naprej brez tistega dvoma in teme v duši.

Zato so tečaji na to temo pomembni. Potrebno je študirati, iti naprej in si vedno prizadevati za zveličanje duš (salus animarum), do katerega se pride s pravičnostjo. "Vedno naprej. Mati Cerkev je tista, ki gre in poišče svoje otroke, da bi izvajala pravico. Potrebno pa je biti zelo pozorni tudi, da se postopki ne odvijajo znotraj okvira poslov." Papež je opozoril na javne škandale in povedal, da je tudi sam pred časom moral s sodišča odsloviti neko osebo, ki je v zameno za postopek zahtevala visoko plačilo. Na sinodi se je govorilo med drugim tudi o zastonjskosti. A kadar sta povezana duhovni in ekonomski interes, to ni od Boga. Mati Cerkev, je še dodal papež, ima dovolj velikodušnosti, da pravico izvaja zastonjsko. Duhovni in ekonomski interes je torej potrebno ločiti.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...