Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Novo vodstvo Mohorjeve družbe Celovec

| 28.11.2014, 20:42 Matjaž Merljak

Leto 2014 je bilo za Mohorjevo družbo Celovec velika prelomnica. Potem ko je dobila nova ravnatelja, je pred dnevi dobila še novega predsednika. To je postal župnik v Pliberku in dekan Ivan Olip.

Po 38 letih v funkciji ravnatelja se je aprila upokojil Anton Koren, spomladi sta ga nasledila nova ravnatelja Karl Hren in Franz Kelih. V sklopu zamenjave je odstopil tudi predsednik nadzornega odbora Karel Smolle, dosedanji predsednik upravnega odbora rektor tinjskega doma Jože Kopeinig, ki je 22 let bil na čelu Mohorjeve družbe, pa je iz zdravstvenih razlogov napovedal svoj umik s tega položaja. Novi predsednik je postal župnik v Pliberku in dekan Ivan Olip. Na občnem zboru v Domu v Tinjah je bil soglasno izvoljen za to funkcijo. Kakor je dejal, je to nalogo sprejel z vso ponižnostjo in odgovornostjo. Izzivov v 21. stoletju je in bo veliko, se zaveda Olip.

Za dobo šestih let pa sta bila izvoljena tudi nov osemčlanski upravni in nov nadzorni odbor, ki šteje tri člane. Poleg predsednika Ivana Olipa bosta v upravnem odboru še naprej delovala v funkciji podpredsednika Zdravko Inzko in Ani Reichmann, mesto tajnika pa je prevzel dosedanji predsednik Jože Kopeinig. Na novo pa so v upravni odbor bili izvoljeni Jurij Buch, Anton Starmann, Dorica Kazianka ter novi župnik v Svečah Igor Krašna.

Predsednik nadzornega odbora Mohorjeve je generalni direktor davčne uprave Vzhodne Avstrije Marian Wakounig, v gremiju pa sta še Damijan Oitzl in Slavko Thaler.

vir: slovenski spored ORF v Celovcu

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...