Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

6. Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva

Slovenija | 18.11.2014, 08:34 Matjaž Merljak

Na pobudo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS bo jutri (19. novembra 2014) na Bledu potekal posvet s slovenskimi podjetniki in poslovnimi ustanovami pretežno z avstrijske Koroške, na katerega so vabljeni predvsem podjetniki zgornje-gorenjske regije.

Kot so sporočili iz USZS, poslovna konferenca pomeni nadaljevanje izvajanja aktivnosti Urada na področju spodbujanja gospodarskega povezovanja Republike Slovenije s slovenskimi gospodarstveniki v zamejstvu in po svetu.

Podobne konference so potekale junija 2012 v Grosupljem, oktobra 2012 na Ptuju, aprila 2013 v Idriji in Cerknem, oktobra 2013 v Termah Čatež in maja letos v Kopru, število udeležencev pa se je sčasoma povzpelo tudi do sto.

Urad želi s konferencami na lokalni ravni povezati podjetnike iz lokalnega okolja s podjetniki slovenskega rodu v zamejstvu in tokrat predvsem z avstrijske Koroške.

Zelo dobrodošli so tudi napovedani slovenski udeleženci iz Nemčije, Italije, Hrvaške in celo Slovaške. Namen posveta je med drugim prav pomoč podjetnikom iz Slovenije pri prodiranju na tuja tržišča in pri intenziviranju proizvodnje, prodaje ter drugih dejavnosti. Takšne ustanove, pa tudi sami podjetniki slovenskega rodu, so dragocen vir informacij o posebnostih zakonodaje v tujini, hkrati pa lahko nudijo pomoč pri navezovanju stikov s posameznimi podjetji in pri premagovanju ovir na področju poznavanja jezika in poslovne kulture v posamezni državi. Po drugi strani ima poslovanje za podjetnike izven Slovenije še »dodano vrednost« ohranjanja stikov z matično domovino oziroma državo.

Urad kot pobudnik in soorganizator posveta želi predvsem spodbuditi srečevanje in medsebojno komuniciranje med naštetimi gospodarskimi subjekti. Po končanem srečanju pa je predvsem na strani ostalih soorganizatorjev in samih udeležencev, da iz na novo stkanih poslovnih vezi zrastejo novi, konkretni projekti in posli. K temu bo pripomogel tudi organiziran ogled nekaterih uspešnih podjetij v regiji naslednji dan, 20. novembra.

Pri organizaciji konference bodo z Uradom sodelovali Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR), Območni obrtno-podjetniški zbornici Jesenice in Radovljica, GZS Območna zbornica za Gorenjsko, IEDC- Poslovna šola Bled, občine Bled, Gorje, Kranjska gora in Radovljica ter z avstrijske strani meje Slovenska gospodarska zveza iz Celovca.

Morebitne dodatne informacije: dr. Zvone Žigon in tel. 01 230 8011.

Slovenija, Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...