Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Sveto mašo je daroval dr. Jure Rode (foto: Svobodna Slovenija)
Sveto mašo je daroval dr. Jure Rode

Letno srečanje ZSMZ

| 13.11.2014, 13:49 Matjaž Merljak

Zveza slovenski mater in žena ZSMZ iz Argentine je imela svoj letno prireditev, o kateri je za tednik Svobodna Slovenija poročala Monika Češarek Kenda.

Vemo, da za vsakim dežjem posije sonce, a nam ni bilo dano v nedeljo, 5. oktobra, ko smo se, kljub slabemu vremenu, vseeno v lepem številu zbrali, v Slovenski hiši, da proslavimo 48. obletnico Zveze. Najprej smo imeli sv. mašo, ki jo je daroval msgr. dr. Jure Rode. Mašnik nam je med pridigo povedal, da moramo skrbeti za našo vero, jo negovati in nas spodbujal k odpovedi. Povabil nas je na romanje v San Nicolas ali pa vsaj za molitev, da bo dobro uspelo. Dež ni odnehal, zato smo molitve za pokojne domobrance imeli kar v cerkvi.

Med igro Medved v izvedbi Slomškovega doma
Med igro Medved v izvedbi Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

Alenka Prijatelj med nagovorom
Alenka Prijatelj med nagovorom © Svobodna Slovenija
Zapeli smo »Lipa zelenela je« ter odšli na preddverje, kjer smo počakali na prireditev. Ko smo bili vsi zbrani, smo potiho stopili v dvorano škofa dr. Gregorija Rožmana, kjer nas je presenetila Kristina Mehle z igranjem na violino.

Stoli so bili postavljeni vse naokrog in občinstvo je bilo del igre, saj se je vse dogajalo spodaj, ne na odru.

Gledališka skupina iz Slovenske vasi je že večkrat predstavila to igro, ki bi jo človek gledal še in še. Vsakič odkriješ, kaj drugačnega.

Igra »Medved« je šala v enem dejanju, ki jo je napisal Anton Pavlovič Čehov in jo je režiral Dani Grbec. Igrali so odlično in ob koncu so želi močno ploskanje gostov.

Takoj je sledil pozdrav predsednice Zveze Alenke Prijatelj, ki se je lepo zahvalila za darove in prosila za vnaprej.

Povedala je, da ima vsaka družina svoje težave, a kljub temu Bog vedno skrbi, da nas razsvetli.

Zaključila je z delom pesmi »Daj mi roko moj brat«, ker z roko v roki bomo lahko še naprej delali za bližnje.

Pevci mešanega zbora iz Carapachaya in Lanusa in pod vodstvom prof. Andreja Jana
Pevci mešanega zbora iz Carapachaya in Lanusa in pod vodstvom prof. Andreja Jana © Svobodna Slovenija

Nato so se postavili pevci mešanega zbora iz Carapachaya in Lanusa in pod vodstvom prof. Andreja Jana zapeli šest narodnih pesmi. Same pohvale za pevce in prav posebno za dirigenta, ki je združil dva domova, ki ljubita glasbo. Za konec so nas razveselili še z eno pesmijo.

Sledil je srečelov, kot je že običajno in nato zakuska ob veseli družbi. Za luči je preskrbel Aleks Šuc, za fotografiranje Marko Vombergar in za oblikovanje programa Monika Urbanija. Vsem najlepša hvala!

Veseli smo bili, kljub slabemu vremenu, ker vemo, da je to dobro delo. Hvala vsem za ves trud in čas, ki ste ga vzeli v prid našim bližnjim!

Dobitki za srečelov
Dobitki za srečelov © Svobodna Slovenija

Za zaključek pa še misel sv. Janeza XXIII.: »V življenjskih bojih so najmočnejši in zmagovalci tisti, ki so najbolj potrpežljivi«

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...